Sprema se potpuna zabrana ovih proizvoda: ‘Trebali bi biti dostupni samo na recept’

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2019. u 08:53
Foto: Getty Images

Udruga poziva regulatore i zakonodavce na državnoj i lokalnoj razini da zabrane prodaju i distribuciju.

Američka medicinska udruga (AMA) pozvala je u srijedu na potpunu zabranu e-cigareta i proizvoda za vaping koji nisu odobreni od Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

>>HG Spot razvio prvu hrvatsku e-cigaretu

Kako piše Glas Istre, Udruga poziva regulatore i zakonodavce na državnoj i lokalnoj razini da zabrane prodaju i distribuciju svih e-cigareta i vaping (čin inhaliranja, odnosno udisanja dima iz e-cigarete) proizvoda, te traži da ti proizvodi budu dostupni samo na recept.

Savez je također pozvao na izradu dodatne studije o upotrebi strategija liječenja u borbi protiv ovisnosti o nikotinu te se zalaže za dijagnostičke kodove za bolesti povezane s e-cigaretom i vapingom.

»Nedavna epidemija plućnih bolesti uznemirila je liječnike i širu javnozdravstvenu zajednicu te osvijetlila činjenicu da imamo vrlo malo dokaza o kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim posljedicama e-cigareta i vaping proizvoda «, izjavila je predsjednica AMA-e Patrice Harris.

Oko 2.000 ljudi se razboljelo, a najmanje 42 umrlo zbog bolesti pluća povezanih s vapingom, navode američki zdravstveni dužnosnici. Većina tih slučajeva povezana je s vapingom THC-a – psihoaktivne supstance u marihuani.

Komentirajte prvi

New Report

Close