Specijalci spriječili da Guaido postane šef parlamenta

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2020. u 22:00
Juan Guaido priseže u redakciji novina/ REUTERS

Pristaše socijalističkog predsjednika onemogućile vođu oporbe, iako ga navodno podržava većina zastupnika.

Venezuelski vladajući socijalisti izabrali su novo čelništvo parlamenta uz pomoć vojske koja je onemogućila ulazak oporbe u zgradu, što je izazvalo snažne osude niza zemalja kao napad na demokraciju.

Specijalne snage onemogućile su ulazak u parlament vođe oporbe Juana Guaidoa koji je, prema očekivanjima, trebao biti ponovno izabran za predsjednika parlamenta.

Taj je potez omogućio vladajućim socijalistima da njegovu dužnost predaju zastupniku Luis Parrai, koji je nedavno izbačen iz oporbene stranke zbog optužbi za korupciju.

Taj potez mogao bi dodatno oslabiti već posustalo nastojanje oporbe da svrgne Madura. Oporbeni zastupnici brzo su ponovno izabrali Juan Guaidoa kojega priznaju deseci zemalja kao legitimnog čelnika na sjednici održanoj u prostorijama dnevnog lista El Nacional, sklonog oporbi. 

"Danas je diktatura izvela još jednu glupost. Zauzeli su parlament, povrijedili proceduru, uveli tamo vojsku", rekao je Guaido nakon što je položio prisegu u redakciji.

Prema oporbenim podacima 100 od 167 zastupnika parlamenta glasalo je za Guaidoa koji je lani predvodio pokret za svrgavanje Madura proglašavajući njegov reizbor na mjesto predsjednika države 2018. izbornom prijevarom. Maduro, koji uživa potporu  vojske, ali i Kube i Rusije, Guaidoa je proglasio "američkom marionetom".

Komentirajte prvi

New Report

Close