Španjolska možda neće uspjeti srezati deficit na zacrtanu razinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. prosinac 2012. u 14:29
Španjolski premijer Mariano Rajoy

“Od Španjolske je zatraženo da ostvari jako težak cilj, da u samo godinu dana smanji deficit s 8,9 na 6,3 posto”, rekao je Rajoy.

 Španjolski premijer Mariano Rajoy kazao je u jednom intervjuu da će biti teško srezati proračunski manjak na zacrtanih 6,3 posto u ovoj godini, kao što zahtijeva Europska unija. "Vrlo je komplicirano smanjiti deficit za 2,6 postotnih bodova u vrijeme recesije, s brojnim problema s prihodima i visokim troškovima financiranja", rekao je Rajoy u razgovoru za novine La Razon, objavljenom u nedjelju.

"Od Španjolske je zatraženo da ostvari jako težak cilj, da u samo godinu dana smanji deficit s 8,9 na 6,3 posto", rekao je Rajoy, koji je dosad obećavao da će poštovati ciljani deficit. "Naš je cilj dobro raditi a vidjet ćemo što će biti na kraju godine", rekao je. Španjolska, četvrto po veličini gospodarstvo eurozone, provodi program štednje i od nje se traži da između 2012. i 2014. uštedi 150 milijardi eura kroz povećanja poreza i proračunske rezove.

Zadatak otežava i to što je Španjolska krajem 2011. ponovo skliznula u recesiju, manje od dva mjeseca nakon što je izašla iz prethodne. Otkad je prošlog studenog preuzeo vlast, Rajoy je pokrenuo niz mjera opsežnog smanjenja potrošnje i povećanja poreza kako bi smanjio manjak i stabilizirao španjolske javne financije.

Komentirajte prvi

New Report

Close