Sony zavladao svijetom glazbe

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2018. u 22:00
Izvršni direktor Sonyja Kenichiro Yoshida/REUTERS

Preuzimanjem vrijednim 2,3 milijarde dolara londonski nakladnik postaje podružnica Sonyja.

Japanska korporacija Sony postaje najveći glazbeni izdavač na svijetu. Kompanija je u utorak objavila da je kupila kontrolni udjel u izdavačkoj kući EMI Music Publishing za 2,3 milijarde dolara, s ciljem jačanja svog glazbenog portfelja. 

Transakcija znači da će japanski tehnološki div posredno posjedovati oko 90 posto tvrtke i njenih oko dva milijuna pjesama, primjerice grupe Queen, Alicie Keys, Kanye Westa ili Sije. Ovo je ujedno najveća akvizicija otkako je kormilo Sonyja u travnju preuzeo Kenichiro Yoshida.

Preporod glazbe
EMI, sa sjedištem u Londonu, trenutno je u vlasništvu konzorcija kojeg predvodi Sony, a jedna je od najvećih svjetskih tvrtki za izdavanje glazbe. Sony već posjeduje 2,3 milijuna glazbenih autorskih prava, uključujući i katalog Beatlesa.  Ugovor s japanskom tvrtkom značit će da će EMI postati konsolidirana podružnica tvrtke Sony.

"Oduševljeni smo što će EMI Music postati dio Sonyjeve obitelji i zadržati našu vodeću poziciju u industriji izdavanja glazbe", izjavio je u utorak predsjednik i izvršni direktor Kenichiro Yoshida. kazao da je poslovanje s glazbom doživjelo preporod u proteklih nekoliko godina, pretežno potaknuto porastom pretplata na servise za streaming glazbe, poput Spotifyja i Apple Musica.

Snažan portfelj
"U svijetu zabave smo usredotočeni na izgradnju snažnog portfelja intelektualnog vlasništva, a vjerujem da će ova akvizicija biti posebno važan korak u osiguranju našeg dugoročnog rasta", rekao je Yoshida. 

Sporazum o kupnji kontrolnog udjela u EMI-u uvelike je dio planova japanske tvrtke za preustrojavanje poslovanja, istaknuli su analitičari. Sony je u travnju objavio da je u 2017. ostvario neto dobit od 380 milijardi jena, sedam puta više u odnosu na 2016. godinu. Gotovo su svi odjeli tvrtke ostvarili bolju izvedbu, no pritom se posebno istaknuo PlayStation, sa skokom prodaje od gotovo 300 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close