Sony izlazi iz partnerstva s obitelji Michaela Jacksona

Autor: Tomislav Pili , 08. listopad 2015. u 22:00
Michael Jackson u partnerstvo sa Sonyem ušao je još 1995. godine

Razloge prodaje udjela treba potražiti u usponu streaming servisa koji snižavaju iznose rojaliteta te smanjuju potražnju za CD-ima.

Japanska korporacija Sony ispituje mogućnosti prodaje polovice udjela u najvećoj svjetskoj glazbenoj etiketi Sony/ATV, a kupca bi mogla naći u obitelji Michaela Jacksona.

Jacksonovi posjeduju drugu polovicu kompanije, a prema navodima upućenih izvora Wall Street Journala, nedavno je aktivirana kupoprodajna klauzula u ugovoru između Sonya i obitelji pokojne pop-ikone. Prema toj odredbi, jedan partner ima pravo otkupiti udjel drugoga. Michael Jackson i Sony ušli su u partnerstvo još 1995. godine, a prema procjenama američke glazbene industrije, Sony/ATV vrijedi oko 2,2 milijarde dolara. Izvori naglašavaju kako Japanci još nisu izvjesili cijenu za svoju polovicu.

 

6300dolara

zarade donijela je pjesma 'Happy' Pharella Williamsa

Zgodno je za napomenuti kako je pop zvijezda kupila tvrtku ATV još sredinom 80-ih od australskog biznismena Roberta Holmesa. Njemu je Jackson dao bolju ponudu od legende Beatlesa, Paula McCartneya koji je također želio tvrtku. Sony/ATV trenutno posjeduje prava na preko tri milijuna pjesama i to od hitova Beatlesa i Boba Dylana do sadašnjih zvijezda, Lady Gage i Taylor Swift. Između ostaloga, drže prava i na mjuzikl "Pjevajmo na kiši" snimljen još 1952. godine.

Razloge Sonyeva izlaska možda treba potražiti u napretku tehnologije. Naime, iako je glazbena industrija još uvijek profitabilna djelatnost, uspon "skidanja" glazbe preko interneta te streaming servisi poput Spotifya uzeli su svoj danak u sve manjoj potražnji za CD-ima. S druge strane, autorske naknade mnogo su niže u slučaju streaming servisa. Tako Financial Times navodi primjer pjesme "Happy" Pharella Williamsa koja je sa 105 milijuna preuzimanja najprodavanija pjesma u 2014. godine. Prava na pjesmu drži Sony, a na rojalitetima je zaradio tek 6300 dolara koje će dijeliti s izvođačem.  

Komentirajte prvi

New Report

Close