Solarna energija može do 2021. stvoriti 94 tisuće novih radnih mjesta u Europi

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2017. u 09:13
Foto: Thinkstock

Projekcije EY navedene u izvješću pokazuju da će Španjolska imati najveći broj novih radnih mjesta, s očekivanim rastom od 471% od 2016. do 2021. godine, a slijede Grčka (+ 403%), te Poljska (+ 381%).

Radna mjesta koja generiraju solarni izvori do 2021. godine povećat će se na 175 tisuća i postići će dodatnu vrijednost od 9,5 milijardi eura prema izvješću konzultantsko-revizorske kuće Ernst & Young Global Limited (EY),  predstavljanom u ponedjeljak, 6. studenoga na radnom ručku koji je u Bruxellesu suorganizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Izvješće EY također pokazuje kako bi nastojanje Europske unije za povećanjem korištenja obnovljivih izvora energije s 27 posto na 35 posto do 2030. godine moglo donijeti 120 tisuća dodatnih novih radnih mjesta kada su u pitanju solarni izvori energije što bi ukupno činilo 328 000 zaposlenih u tom sektoru.

Izvjestiteljica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i izvjestiteljica u sjeni Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskoga parlamenta u ime Kluba zastupnika EPP-a u predmetu izmjene Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora hrvatska zastupnica Marijana Petir rekla je kako je „to moguće samo ako države povećaju svoju razinu ugradnje solarnih kolektora u skladu s ciljevima politika do 2020. godine. S pravom uspostavljenom politikom, taj bi rast mogao biti još i veći do 2030. godine. Zemlje članice trebale bi imati potrebnu fleksibilnost za korištenje obnovljive energije koja je dostupna na njihovom teritoriju, pri čemu bi države članice mogle razviti poticaje za smanjenje emisija stakleničkih plinova i stvaranje novih radnih mjesta na najučinkovitiji način“.

Dominique Ristori, generalni direktor Glavne uprave za energetiku Europske komisije na radnom je ručku naglasio: „Želimo vidjeti solarnu i energiju iz obnovljivih izvora dobro razvijenu u Europi, više poslova sa solarnom energijom i generiranu vrijednost koja ja ključ napretka prema održivoj i niskougljičnoj ekonomiji“.

Njemački zastupnik iz redova Zelenih Reinhard Bütikofer komentirao je kako je „ključno kratkoročno ukloniti trgovinske mjere na solarne panele koje provodi Glavna uprava za trgovinu EK jer bi to dalo željeni poticaj europskoj solarnoj industriji, uključujući i nova radna mjesta“.

Projekcije EY navedene u izvješću pokazuju da će Španjolska imati najveći broj novih radnih mjesta, s očekivanim rastom od 471% od 2016. do 2021. godine, a slijede Grčka (+ 403%), te Poljska (+ 381%).

Predsjednik organizacije SolarPower Europe Christian Westermeier rekao je da "što se više solarnih izvora instalira to ćemo vidjeti više radnih mjesta i imati veći gospodarski rast u Europi“. Prezentirano izvješće Ernst & Young utvrdilo je da je prosječna cijena solarnog sustava u Europi u 2016. godini smanjena za 23% u usporedbi s 2014., ali „znamo da bi cijena mogla biti još niža ako uklonimo umjetno visoke tarife na solarne panele koji bi potaknuli otvaranje radnih mjesta i gospodarsku aktivnost u zemljama EU ", rekao je Westermeier.

Komentirajte prvi

New Report

Close