Snažni porast prodaje Teslinih i Toyotinih automobila

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2021. u 22:00
Američki proizvođač u prvom je tromjesečju isporučio 185.000 električnih vozila/REUTERS

Tesla je izvijestio da je u razdoblju od siječnja do ožujka isporučio 185.000 automobila, dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u prvom tromjesečju zahvaljujući udvostručenim isporukama automobila i prodaji bitcoina i “zelenih” bodova.

Kompanija je prvi kvartal zaključila s neto dobiti od 438 milijuna dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 16 milijuna. Prihod je skočio 73,3 posto, na 10,4 milijarde dolara.

Tesla je izvijestio da je u razdoblju od siječnja do ožujka isporučio 185.000 automobila, dvostruko više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U cijeloj 2020. isporučio je otprilike pola milijuna.

Očekuju da će ih ove godine isporučiti 50 posto više nego lani, šireći proizvodnju u pogonima u Kaliforniiji i u Šangaju i gradeći nove pogone u Berlinu i Teksasu. Veliki poticaj dobiti u prva tri ovogodišnja mjeseca bila je i prodaja bitcoina i “zelenih” bodova.

Kompanija je od siječnja do ožujka kupila bitcoine za 1,5 milijardi dolara i potom smanjila poziciju za 10 posto, čime je njezin prihod povećan za 101 milijun dolara. Tesla je nedavno kupcima omogućio da automobile plaćaju bitcoinima i akumulirao je značajni iznos u toj kriptovaluti.

Kompanija je pronašla izvor prihoda i u prodaji ‘zelenih bodova’ koje dobiva zahvaljujući usklađivanju emisije štetnih plinova s propisanim razinama i poštivanju standarda potrošnje goriva. Prodaju ih drugim proizvođačima automobila koji ih ne uspijevaju ispuniti a žele izbjeći kazne.

Tesla je u prvom tromjesečju prodajom “zelenih” bodova zaradio 518 milijuna dolara, što je 46 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Dobit je umanjena isplatom 299 milijuna dolara izvršnom direktoru Elonu Musku u sklopu kontroverznog plana bonusa iz 2019. godine, podsjeća BBC.

Tesla je proizvođač automobila s najvećom tržišnom kapitalizacijom u svijetu zahvaljujući potpori ulagača koji predviđaju snažan rast električnih vozila u narednim godinama, ističe BBC.

Proizvode ipak manje automobila od Toyote i Volkswagena koji su prošle godine prodali po više od devet milijuna automobila, primjećuje BBC. A Toyota je u ožujku postavila mjesečni rekord u globalnoj prodaji svojih automobila, pokazuju podaci koje je tvrtka objavila u srijedu.

Prošli mjesec Toyota je prodala 982.912 automobila, što je 44,2 posto više u odnosu na treći mjesec prošle godine. Toyotina globalna prodaja raste već sedmi mjesec zaredom.

Komentirajte prvi

New Report

Close