Slovenski državni mirovinski fondovi kupuju hotele u Izoli

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2018. u 22:01
Novi vlasnici Kad i Plavo osiguranje preuzimaju hotelsko naselje San Simon

Kad i Plavo osiguranje preuzimaju hotelsko naselje San Simon

Slovenski državni mirovinski fondovi počeli su kupovati nekretnine da bi osigurali veće prinose za buduće umirovljenike. Za mnoge je iznenađenje da su odlučili ući u turističko tržište, ali oni samo slijede druge mirovinske fondove koji su posljednjih godina počeli ulagati u nekretninske projekte, piše portal Siol.net.

Tako su, prema informacijama portala, Kad i Plavo osiguranje neposredno pred kupnjom hotelskega naselja San Simon Resort u Izoli, jednog od najvećih na slovenskoj obali. No posao još nije dovršen jer je u igri za kupnju hotelskog naselja i Aleksandar Jančar, celjski nekretninski poduzetnik, koji je posljednjih godina već kupovao hotele na obali.

Niska popunjenost

Resort u Izoli, kojeg kupuju državni mirovinski fondovi, obuhvaća hotele Haliaetum i Mirta te pet depandansa – Palma, Korala, Perla, Sirena i Park, uključujući wellness centar Mirta, te rekreacijsko-sportske terene.

Najveći je hotel s četiri zvjezdice Haliaetum, koji ima 48 dvokrevetnih soba s pomoćnim ležajem, četiri jednokrevetne sobe i apartmane. San Simon Resort ostvario je 2016. godine nešto manje od 76.000 noćenja i prihod od prodaje od 3,74 milijuna eura. Popunjenost soba bila je ispod prosjeka, postigli su samo 43 posto. Za usporedbu, Grand Hotel Bernardin imao je 57-postotnu popunjenosti soba u istom razdoblju.

Prema informacijama portala Siol.net, državni mirovinski fondovi postat će dugoročni vlasnici hotelskog naselja u Izoli, koje će dati na upravljanje.

U nekretninama 23 mil. eura

To neće biti njihovo prvo veliko ulaganja u nekretnine. Kad, prema najnovijim podacima, ima u nekretninama imovinu vrijednu 23 milijuna eura, a od najamnine su 2016. godine ostvarili 1,5 milijuna eura prihoda. Između ostalog, u Ljubljani su vlasnici dijela Bežigradske palače, nebodera u Štefanovoj ulici, dijela poslovne zgrade Smelt, a prema informacijama portala zainteresirani su i za kupnju ostatka Staklene palače na Bečkoj cesti.

Od početka godine mirovinske tvrtke mogu ulagati u nekretnine što je znatno profitabilnija investicija od državnih obveznica u koje su ulagali tijekom proteklog desetljeća.

Mirovinska tvrtka A još 2016. godine kupila je garažnu kuću u Ljubljani na Trdinovoj cesti, za koju očekuje dugoročni povrat od 8%, a na tržištu nekretnina aktivni su i strani fondovi.

Komentirajte prvi

New Report

Close