Slovenske kompanije u Rusiji potpisuju ugovore vrijedne čak milijardu eura

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2017. u 15:53
Borut Pahor i Vladimir Putin/D. Puklavec/PIXSELL

Ugovore s ruskim partnerima potpisat će slovenske tvrtke Geoplin, Riko, Iskratel, Tajfun, Duol, Bosio i druge.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak će na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina započeti dvodnevni posjet Ruskoj Federaciji.  

Posjet je usmjeren prema jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, te će slovenska poduzeća, ako se potpišu svi planirani ugovori, među kojima su i oni o kojima se još uvijek pregovora, tijekom Pahorovog boravka u Moskvi dogovoriti poslove vrijedne oko milijardu eura. Nakon recesije u Rusiji, opet se povećava mogućnost za poslovanje u toj zemlji, piše list Delo. Budući da je jedan od najvažnijih ciljeva Pahorovog boravka u Rusiji i razgovora s ruskim predsjednikom Putinom jačanje gospodarske suradnje, slovenskom predsjedniku pridružit će se izaslanstvo od 40 gospodarstvenika. 

Pad slovenskog izvoza
Ugovore s ruskim partnerima potpisat će slovenske kompanije Geoplin, Riko, Iskratel, Tajfun, Duol, Bosio i druge. "Ako se u Moskvi potpiše 11 pripremljenih ugovora, a možda će ih biti i više, ovaj posjet će gotovo udvostručiti prošlogodišnju trgovina između dvije zemalje. Ako su potpišu neki ugovori o kojima će potpisnici odlučivati na licu mjesta, vrijednost potpisanih ugovora mogla bi se približiti milijardi eura", objasnio je slovenski predsjednik Pahor.

 Slovenski izvoz u Rusiju premašio je milijardu eura samo 2013. godine, ali je kasnije zbog krize u Rusiji smanjen na manje od 800 milijuna eura u 2015. godini, a prošle godine se nastavio smanjivati. Slovenske su tvrtke u prvih deset mjeseci prošle godine izvezle 12 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana ranije. "Ovaj posjet je alat za postizanje cilja, koji ovog puta nije stvaranje novih kontakata, već potpisivanje pripremljenih poslova. Postavlja se samo točka na i", komentirao je Ante Milevoj, direktor centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarskoj komori Slovenije.

Rast ruskog gospodarstva
Prema riječima predsjednika Slovensko-ruskog poslovnog vijeća i direktora Rika Janeza Škrabeca susret Pahora i Putina sigurno će dati potrebno ubrzanje ukupnim gospodarskim nastojanjima.  "Potpisat će se novi ugovori koji će dati pravi poticaj gospodarskoj suradnji. Želim da posjet predsjednika Pahora pridonese stvaranju ozračja za ukidanje sankcija između EU i Rusije", kaže Škrabec. Rusija je za slovenske izvoznike deveto najvažnije tržište. Nakon 2015. godine, kada se makroekonomska situacija u Rusiji znatno pogoršala, 2016. je bila godina stagnacije, tvrde u Gorenju, velikom slovenskom izvozniku na rusko tržište.  

"Unatoč teškoj situaciji na tržištu, dodatnim prodajnim i promotivnim aktivnostima, te prilagodbom cijena rublji uspjeli smo zadržati svoju dobru tržišnu poziciju, tako da smo prošlu godinu završili s pozitivnim rezultatom i povećali svoj tržišni udjel u ključnim grupama proizvoda", navode iz velenjskom proizvođača kućanskih uređaja.

Gorenje i za ovu godinu najavljuje rast prihoda i tržišnog udjela u Rusiji. Rusko gospodarstvo se oporavlja, a Međunarodni monetarni fond zbog viših cijena nafte za ovu godinu predviđa Rusiji 1,1-postotni rast.  Ako ruska središnja banka smanji kamatne stope, koje su povećane zbog deprecijacije rublje, gospodarski rast mogao bi se povećati do dva posto ili više. Time bi se pokrenula potrošnja stanovništva, rekao je za Delo investicijski menadžer u Ilirici Jože Gerbec. "Kada je padala vrijednost rublje, farmaceutska kompanija Krka s istim obujmom prodaje bilježila je manje prihode u eurima. Sada će kompanija za istu količinu prodanih proizvoda, po istoj cijeni, dobiti više eura zbog jačeg rublja", kaže Gerbec. 
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sankcije izgleda vrijede samo za Hrvatsku ?

New Report

Close