Slovenija uskoro dobiva prvu fontanu iz koje teče pivo

Autor: Poslovni.hr/H , 05. veljača 2016. u 15:58
Foto: Thinkstock

Protiv gradnje bila je konzervativna oporba, koja govori da se radi o razbacivanju novcem u općini s 20-ak tisuća stanovnika, u kojoj su plaće za deset posto manje od državnog prosjeka, te da je financijska konstrukcija “netransparentna”.

Projekt gradnje fontane iz koje će umjesto vode teći pivo posvađao je gradske oce u slovenskom gradiću Žalec, smještenom u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ali je dvije trećine vijećnika, na izvanrednoj sjednici koju je tražila oporba, odbacilo prijedlog da se planovi obustave, a novac upotrijebi u druge svrhe, piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Za gradnju prve europske fontane iz koje će se moći natočiti pivo najviše se zalaže načelnik općine Janko Kos iz stranke Socijalnih demokrata (SD), a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija koja smatra da se radi o odličnoj ideji kako grad privući turiste, a istodobno i promicati slovensko pivo.

Protiv gradnje bila je konzervativna oporba, koja govori da se radi o razbacivanju novcem u općini s 20-ak tisuća stanovnika, u kojoj su plaće za deset posto manje od državnog prosjeka, te da je financijska konstrukcija "netransparentna". Suzdržani su bili i općinski 'zeleni', jer za fontanu u parku uz gradsku tržnicu treba srušiti nekoliko stabala.

Za projekt je u proračunu već osigurano 170.000 eura, više od polovice od ukupno potrebnih 350.000.

Gradonačelnik Kos kaže je dobar dio preostalog novca već osiguran iz donacija zainteresiranih poduzeća te da postoji rezerva i od novaca koji je u proračun 2014. godine na ime poreza uplatio anonimni dobitnik rekordnog eurojackpota.

Uz to, fontanu s pivom podupire i većina stanovnika, pokazala je jedna anketa.

Zbog činjenice da se je financijski plan za fontanu 6 puta povećao u odnosu na prve zamisli i zbog kritika koje se pojavljuju u javnosti gradonačelnik je obećao da gradnjaneće početi sve dok financijska konstrukcija ne bude potpuno zatvorena.

Predviđeno je da bi fontanu s pivom posjećivale turističke skupine i drugi posjetitelji koji bi za 6 eura kupili pravo da tri puta natoče po tri decilitra različitih vrsta slovenskog piva s hmeljom iz toga kraja iz posebne krigle s kodom, koju je dizajnirao poznati umjetnik Oskar Kogoj.

Računa se da bi se fontana u desetak godina potpuno amortizirala.

Direktorica općinske uprave Tanja Razboršek kazala je da su se za fontanu s pivom odlučili u konzultaciji s građanima, među kojima su proveli anketu o tome kako pojačati turistički profil i identitet lokalne sredine.

Pri tome su se neki sjetili da u Rogaškoj Slatini već postoji fontana iz koje posjetitelji tamošnjih hotela mogu besplatno natočiti mineralne vode različitih vrsta i različite temperature.

Komentirajte prvi

New Report

Close