Slovenci u CG kupili 9,8 posto dionica Jugopetrola

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2017. u 21:59
Većinski vlasnik Jugopetrola je Hellenic Petroleum/ Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U kupovini bila je angažirana slovenska NLB, a broker kupca je bio Global Broker-Dealer Slovenca Saše Sajka.

Slovenski investitor, sakriven iza castodi računa NLB banke, kupio je krajem prošlog tjedan na Montenegroburzi oko 9,8 posto dionica naftne kompanije Jugopetrol za ukupno 5,78 milijuna eura, javlja list Vijesti.

Dionice su Slovenci kupili na dražbi od Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG i povezanih osoba po prosječnoj cijeni od 13,5 eura po dionici, koja je bila početna, doznaje neslužbeno podgorički list iz nekoliko izvora na crnogorskom tržištu kapitala. Predstavnici slovenske KD grupe, koji već 16 godina većinski kontroliraju bivši privatizacijski fond MIG, a danas transformirano dioničko društvo, posljednjih nekoliko godina transakcije u Crnoj Gori su obavljali većinom putem offshore kompanija registriranih na Cipru.  Izvor Vijesti navodi da iza cijelog obavljenog posla s Jugopetrolom na burzi stoje Slovenci, a to pokazuje to što je uz angažiranje slovenske NLB banke, broker kupca bio Global Broker-Dealer kojim godinama u Crnoj Gori upravlja Slovenac Saša Sajko.

 

5,7 milijuna

eura platili su slovenski ulagači dionice crnogorske naftne kompanije

Drugi pokazatelj u prilog navedenoj tvrdnji je da su Slovenci kupci vrijednog paketa dionica Jugopetrola je prošireni dnevni red predstojeće skupštine dioničara MIG-a, zakazane za 30. lipanj.  Planirano je da MIG kupi i stekne obveznice (dužničke vrijednosnice) svog osnivača i emitenta KD Ljubljana, koji je nakon masovne vaučerske privatizacije u Crnoj Gori prije 16 godina osnovao bivši fond MIG.

Direktor MIG-a Dragan Radusinović rekao je Vijestima uoči transakcije da za dionice postoji zanimanje investitora iz Grčke, Slovenije i Crne Gore. MIG je prošlu godinu završio s dobiti od 729.483 eura, dok je 2015. imao gubitak od 3,181.969 eura. Neraspoređena dobit je na kraju 2016. iznosila 42,714.592 eura, a akumulirani gubitak 104,858.105 eura. Na Montenegroburzi se tog dana inače trgovalo za ukupno 6,18 milijuna eura. Većinski vlasnik Jugopetrola sa 54,35 posto dionica je grčki Hellenic Petroleum. Grčka kompanija je kupila većinski paket dionica Jugopetrola 2002. godine za 65 milijuna eura.  Izostala je dokapitalizacija Jugopetrola kojoj su se protivili predstavnici fondova zajedničkog ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close