Slovenci neće srpskom poduzetniku prodati svoju banku

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2018. u 13:45
Miodgrad Kostić zaustavljen u pohodu na Gorenjsku banku, Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Srpski poduzetnik, vlasnik AIK banke, nije dobio dozvolu za preuzimanje od Banke Slovenije i ECB-a.

Slučaj prodaje Gorenjske banke srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću čini se da je priveden kraju. Slovenski financijski holding Sava, krajem prošlog tjedna, objavio je da neće prodati 37,7 posto udjela u Gorenjskoj banci Kostićevoj AIK banci. Sava je priopćila da je uprava prošlog četvrtak obavijestila financijskog i pravnog savjetnika da kupac AIK banka Beograd nije dostavio sve dokumente potrebne odlukom usvojenom na 26. skupštini društva Sava, stoga Sava nema odobrenje Glavne skupštine za prodaju udjela u Gorenjskoj banci.

'Nepravilnosti u poslovanju'

Slovenski državni holding (SDH) i Kapitalska družba zatražili su da AIK banka dobije suglasnost Narodne banke Srbije, Banke Slovenije i Europske središnje banke, što se nije dogodilo.

Kostić je posljednjeg dana roka (30. travnja) dostavio dozvole Narodne banke Srbije, te srpskog i slovenskog nadzornika za zaštitu tržišnog natjecanja. Tako je ispunio uvjete kupoprodajnog ugovora sklopljenog s konzorcijem za prodaju većinskog udjela u Gorenjskoj banci.

Nije ispunio ključni uvjet koji su dioničari Save tražili za obavljanje transakcije i koji bi mu omogućio preuzimanje banke. Nije dobio odobrenje Banke Slovenije odnosno Europske središnje banke (ECB), a Banka Slovenije je potvrdila portalu Siol.net da AIK banka nema dozvolu za kupnju više od 50% dionica Gorenjske banke.

Sredinom travnja dioničari Save dali su AIK banci dodatno vrijeme do kraja travnja da osigura suglasnost Narodne banke Srbije (NBS) za preuzimanje te slovenske banke. Sava, koja je najveći dioničar Gorenjske banke, još je u prosincu prošle godine donijela odluku da dionice Gorenjske banke proda AIK-u, ali je NBS u siječnju povukao ranije odobrenu suglasnost za preuzimanje zbog “nepravilnosti u poslovanju” AIK-a.

Kostićeva banka, koja je s 20,99 posto udjela drugi najveći pojedinačni vlasnik Gorenjske banke, ponudila je 298 eura po dionici, procjenjujući banku na oko 115 milijuna eura. S druge strane, prema pisanju Dnevnika, AIK banka bi mogla povećati vlasništvo u Gorenjskoj banci za dvanaest posto, na približno 33 posto, a gotovo dva posto dodatnih dionica već je kupila prije nekoliko dana. Kako navodi Dnevnik, AIK Bank je posljednjih dana povećala vlasništvo u Gorenjskoj banci s 20,89 na 22,60 posto. Prema raspoloživim podacima, dionice su prodali Merkur u stečaju i G Grupa u stečaju.

Novi vlasnici banaka

Kostić udjel u slovenskoj banci može dodatno povećati ako bi i drugi manji dioničari Gorenjske banke prodali svojih ukupno dvanaest posto dionica Gorenjske banke. Među onima koji bi to moglo uraditi je i Banka za upravljanje potraživanjima (DUTB), vlasnica 6,81% Gorenjske banke.

No bez obzira na neuspjelu prodaju udjela AIK banci prodaja Gorenjske banke neizbježna je jer o njoj ovisi isplata vjerovnika, a utoliko i uspjeh prisilne nagodbe većinskog vlasnika Sava holdinga, pisale su Finance u ožujku ove godine.

Delo navodi da bi se, s obzirom na situaciju u slovenskom bankarskom sustavu i na međunarodnim financijskim tržištima, moglo dogoditi da je na dnevnom redu potpuna promjenu vlasništva nad bankama u Sloveniji. Od prvih pet banaka, ukupno četiri banke mogle bi dobiti nove vlasnike.

Od 16 banaka i štedionica, deset banaka moglo bi zamijeniti vlasnika.

Među glavnim bankama u kojima je promjena vlasništva malo vjerojatna, obje su kćeri talijanskih bankarskih skupina UniCredito i Intesa Sanpaolo, te državna banka SID.

Najvažnija je prodaja NLB-a, najveće banka u Sloveniji mora biti privatizirana jer je dobila državnu pomoć u 2013. godini.

Banka je trebala biti prodana do kraja 2017. godine, a polemika za koliko i kako prodati NLB vukla se, bez rješenja, velik dio mandata vlade Mira Cerara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nje mi poznato da su poduzetnik i tajkun postali sinonimi!!!??? Dakle, naslov bi objektivnije izgledao ako bi se napisalo: Slovenci neće srpskom tajkunu prodati svoju banku!!!
Između poduzetnika i tajkuna je razlika kao nebo i zemlja. Osim u bivšim socijalističkim republikama-državama!!

New Report

Close