Slovačka zabranjuje dovođenje neprijavljenih radnika s Balkana

Autor: Poslovni dnevnik , 24. siječanj 2018. u 22:00
Najviše je stranih radnika iz Srbije, više od 12 tisuća/FOTOLIA

U Slovačkoj je zaposleno 49.478 stranih radnika, od čega je 27.726 iz zemalja EU, dok su ostali uglavnom iz zemalja bivše Jugoslavije.

Vlada Slovačke sljedećih mjeseci donijet će niz mjera kojima će regulirati rad posredničkih agencija koje u Slovačku dovode radnu snagu.

Kako je rekao premijer Slovačke Robert Fico, od toga najmanje koristi imaju građani Slovačke. Fico je na Facebooku grubo napisao kako je cilj mjera da se izbjegne da Slovačka izgleda kao predgrađe Bruxellesa, gdje živi veliki broj stranaca koji dolaze iz zemalja u razvoju. Naša politika mora biti izgrađena, kaže Fico, na načelu da u našim tvornicama rade uglavnom Slovaci. 

 

Fico

U našim tvornicama trebaju raditi uglavnom Slovaci.

'Slovačkoj ide dobro' 
Inače u slovačkoj javnosti je proteklih godina jedna od najvažnijih tema pitanje velikog broja neprijavljenih radnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, ali i Ukrajine i Moldavije.  "Spreman sam da ove godine usvojimo mjere za tržište rada. Slovačkoj ide dobro, brojke oko nezaposlenosti su jasne, a problem postaje ogroman nedostatak stručne radne snage", naveo je Fico. Premijer Slovačke tvrdi da će toj zemlji do 2020. godine u industriji automobila, gdje najviše rade ljudi s Balkana, trebati još 14.000 radnika. "Odlučno sam protiv toga da strane posredničke agencije profitiraju od uvoza radne snage s Balkana i iz trećih zemalja", napisao je Fico. 

Pritisak na kompanije
On kaže da vlada Slovačke planira ove godine pritisak na gospodarstvenike te zemlje kako bi povećali plaće, te planiraju zabraniti da posredničke agencije i tvornice zapošljavaju strance, prije svega Ukrajince i Srbe, za manje plaće, koji rade u težim uvjetima nego Slovaci. Fico je naveo je da je u pitanju osnovna politička odluka, ali kako navodi, ne postoji drugi način da se ona izbjegne, osim ukoliko se stvore uvjeti za zapošljavanje 40.000 do 70.000 Slovaka. 

Slovački ministar za rad i socijalna pitanja Jan Rihter, izjavio je da u Slovačkoj ima najviše stranih radnika iz Srbije, a prošle godine ih je bilo 12.259. U Slovačkoj je zaposleno 49.478 stranih radnika, od čega su njih 27.726 iz zemalja Europske unije, a 21.752 dolazi iz "trećih zemalja". Samo 8900 radnika ima radnu dozvolu. 

Moćna autoindustrija

Rade dijelove za Mercedes, Peugeot i VW
Poslovi u Slovačkoj nude se uglavnom u autoindustriji, gdje se proizvode dijelovi za Mercedes, Peugeot i Volkswagen, te u proizvodnji LCD televizora, gdje se radi za Samsung i Sony. Smještaj, prijevoz na posao i dnevni obrok u iznosu od 1,7 eura plaća posrednička agencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close