Skratili radni tjedan: Radnici sretni i efikasni, a otkrili su i na što se ‘gubilo’ previše vremena

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2023. u 07:15
Foto: Pixabay

Četverodnevni radni tjedan je dobar za zdravlje zaposlenih.

Godinu dana nakon pokretanja pilot-programa četverodnevnog radnog tjedna u kompanijama u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, bilježe se odlični rezultati kako od strane zaposlenih, tako i od rukovodstva kompanija koje su sudjelovale u projektu.

Novo istraživanje pod nazivom 4 Day Week Global, neprofitne organizacije koja je koordinirala studiju, pratilo je zdravlje, blagostanje i poslovne rezultate 41 kompanije budući da su prošle godine usvojile kraće radno vrijeme. Izvještaj je otkrio da je godinu dana nakon pokretanja ispitivanja, prosječni radni tjedan zaposlenih pao na manje od 33 sata s 38 sati, što je korak bliže cilju od 32 sata koji čine radni tjedan koja se sastoji od četiri osmosatna dana, piše Bloomberg.

Istraživači dodatno smanjenje broja sati pripisuju kompanijama koje pronalaze više načina da budu efikasne, umjesto da se oslanjaju na povećanje intenziteta rada. Ušteda vremena je proizašla iz zakazivanja manjeg broja sastanaka, pojednostavljenja komunikacije i stvaranja više vremena za fokusiranje kako bi se smanjilo ometanje.

Studija sugerira da koristi od prelaska na četverodnevni tjedan mogu potrajati i postati jače tijekom vremena, umjesto da nestanu.

“Zabrinutost koju često čujemo je da nema šanse da se održe rezultati naših ispitivanja, jer novina na kraju mora nestati, ali evo nas godinu dana kasnije s beneficijama koje samo nastavljaju rasti”, rekao jeDale Whelehan, izvršni director na projektu 4 Day Week Global.

“Ovo je veoma obećavajuće za održivost ovog modela”, dodao je.

Rezultati fizičkog i mentalnog zdravlja zaposlenih ostali su stabilni tokom cijele godine, dok se ravnoteža između posla i privatnog života nastavila poboljšavati.

“Ovo sugerira da pozitivni efekti četverodnevnog radnog tjedna na zadovoljstvo životom mogu biti dublje ugrađeni u opće blagostanje pojedinaca nego samo u zadovoljstvo poslom”, napisala je u izvještaju vodeća istraživačica Juliet Shore, profesorica na Bostonskom koledžu.

Skraćeni raspored povećao je sposobnost kompanija da zaposle i zadrže osoblje, a skoro trećina zaposlenih koji su rekli da ozbiljno razmišljaju o odlasku sada su rekli da je manje vjerojatno da će to učiniti.

Kada su upitani koliko bi im morali platiti da bi se vratili na posao pet dana, skoro polovina je rekla da bi im bila potrebna značajna povišica da bi to razmotrili, dok je otprilike jedan od desetoro zaposlenih rekao da nikakav novac ne bi bio dovoljan.

Nijedna od kompanija nije izrazila želju da se vrati na uobičajeni raspored od ponedjeljka do petka.

Komentirajte prvi

New Report

Close