Sjeverna Koreja ispalila projektil, objavili su i zašto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2022. u 08:27
Foto: Reuters

“Test je od velike važnosti u razvoju izviđačkog satelita”, stoji u izvješću.

Sjeverna Koreja je objavila da je testiranje provedeno u nedjelju bilo obavljeno u sklopu razvoja izviđačkog satelitskog sustava, izvijestila je državna novinska agencija KCNA u ponedjeljak, dan nakon što je otkriveno lansiranje projektila iz zemlje.

U izvješću KCNA-e nije objavljeno koja je vrsta rakete korištena u testu, ali vlasti u Južnoj Koreji rekle su da se čini da se radi o balističkom projektilu ispaljenom iz područja u blizini Pjongjanga gdje se nalazi njegova međunarodna zračna luka.

Lansiranje je bilo osmi ovogodišnji test i prvi od siječnja kada je nuklearno naoružana Sjeverna Koreja ispalila rekordan broj projektila.

Dužnosnici u Južnoj Koreji i Japanu izrazili su zabrinutost da bi Sjeverna Koreja mogla nastaviti s razvojem projektila zabranjenih rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, dok je međunarodna pozornost usmjerena na ukrajinsku krizu.

Nedjeljni test pomogao je potvrditi radnu točnost sustava za fotografiranje visoke razlučivosti, sustava za prijenos podataka i uređaja za kontrolu položaja “provođenjem vertikalnog i kosog fotografiranja određenog područja na zemlji” s kamerama koje će biti postavljene na izviđački satelit, izvijestila je KCNA.

“Test je od velike važnosti u razvoju izviđačkog satelita”, stoji u izvješću.

Državni mediji objavili su dvije fotografije na kojima se vidi Korejski poluotok iz svemira.

Slične fotografije objavljene su nakon posljednjeg testiranja projektila, 30. siječnja, na kojem je bio balistički projektil srednjeg dometa Hwasong-12 s kamerom ugrađenom u nosni konus.

Razvoj vojnog izviđačkog satelita jedan je od brojnih razvojnih projekata na koje je vođa Kim Jong Un pozvao prošle godine, uključujući nedavno testirano hipersonično oružje.

“Ovo nije bilo lansiranje u svemir. Umjesto toga, čini se da je (Sjeverna Koreja) testirala kameru na projektilu ispaljenom na suborbitalnoj putanji”, rekao je na Twitteru Jeffrey Lewis, stručnjak iz instituta James Martin Center for Nonproliferation Studies.

Objavljene su slike vrlo niske rezolucije i slične slikama s drugih lansiranja projektila, a nije jasno što je Sjeverna Koreja dobila testom, dodao je.

“To nas, međutim, podsjeća da se Kim Jong Un obvezao na lansiranje vojnog izviđačkog satelita na posljednjem sastanku Kongresa Radničke stranke”, rekao je Lewis. “Općenito, to potvrđuje da bismo prije ili kasnije trebali očekivati ​​lansiranje Sjeverne Koreje u svemir.”

Napor Sjeverne Koreje za razvoj takve tehnologije dolazi dok Južna Koreja planira testirati svemirski projektil na kruto gorivo u ožujku kao dio projekta za postavljanje vlastitih vojnih nadzornih satelita za praćenje Sjevera, prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap.

Sjevernokorejska raketa ispaljena u nedjelju doletjela je na maksimalnu visinu od oko 620 km i domet od oko 300 km, priopćio je Združeni stožer Južne Koreje.

Test je izazvao međunarodnu osudu, a Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i tri druge članice Vijeća sigurnosti UN-a planiraju najnovije lansiranje staviti na dnevni red sastanka Vijeća iza zatvorenih vrata u ponedjeljak, rekli su diplomati.

Komentirajte prvi

New Report

Close