“Situacija je eksplozivna. Izbori nisu gotovi dok se ne prebroje svi glasovi”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. studeni 2020. u 16:11
FOTO: REUTERS/Brendan McDermid

Svoju šokiranost reakcijom američkog predsjednika iskazala je i predsjednica vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Saskia Esken.

Političari svih njemačkih parlamentarnih stranaka izrazili su u srijedu zaprepaštenje reakcijom aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa na tijesan trenutačni ishod izbora u SAD-u ocijenivši da se radi o napadu na demokraciju.

Nedugo nakon što je njegov protukandidat Joe Biden izjavio da vjeruje da će pobijediti na izborima, Trump je u Bijeloj kući bez ikakvih ograda proglasio svoju pobjedu, svaki suprotan ishod bez argumenata proglasio krađom i najavio da će njegovi odvjetnici započeti pravnu bitku na Vrhovnom sudu, ustvrdivši da se radi o “velikoj prevari američkog naroda”.  Trumpa smeta dugo prebrojavanje dopisnih glasova i to smatra podlogom za namještanje rezultata.

“Situacija je eksplozivna. Izbori nisu gotovi dok se ne prebroje svi glasovi”, rekla je predsjednica vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i ministrica obrane Annegrett Kramp-Karrenbauer u razgovoru za javni servis ZDF.

Ona je pozive aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa da se zaustavi prebrojavanje glasova u nekoliko ključnih saveznih država okarakterizirala kao nešto što je duboko uznemirujuće te upozorila na mogućnost ustavne krize u SAD-u.

Svoju šokiranost reakcijom američkog predsjednika iskazala je i predsjednica vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Saskia Esken.

„Kandidat, pa radilo se i o aktualnom predsjedniku, koji poziva na to da se ne prebrojavaju svi glasovi, djeluje izrazito nedemokratski“, rekla je Esken za dnevnik Rheinische Post.

‘Prijeti konfliktna situacija s nesagledivim posljedicama’ 

Predsjednik oporbene Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner ukazao je na to da bi kriza u SAD-u mogla imati posljedice i po čitav svijet.

“Na pomolu je dramatična konfliktna situacija unutar američke demokracije koja bi mogla imati nesagledive posljedice ne samo po američki narod, nego i čitav svijet, uključujući i Europu”, rekao je Lindner za javni servis ZDF. On je dodao kako Trump svojim ponašanjem prelazi granice koje su se do prije nekoliko mjeseci činile nedodirljivima.

Predsjednik desne, populističke oporbene Alternative za Njemačku (AfD) Joerg Meuthen je rekao kako je neizvjestan ishod izbora u SAD-u “nezgodan”, ali da će to SAD “prebroditi”.

No i on je reakciju Trumpa doživio kao “neugodnu”. AfD je jedina stranka u Njemačkoj koja otvoreno podržava Donalda Trumpa.

Vanjskopolitički glasnogovornik stranke Ljevica Gregor Gysi izrazio je zaprepaštenje Trumpovim istupom optuživši ga za napad na demokraciju i “huškanje” svojih birača.

Predsjednik odbora za vanjsku politiku Bundestaga i potencijalni novi predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Norbert Roettgen, rekao je kako Njemačka „jednostavno nije pripremljena na daljnjih četiri godine Trumpa”.

„Ako Trump i dalje ostane na položaju možemo očekivati potenciranje svega onoga što smo od njega doživjeli u prvom izbornom razdoblju“, rekao je Roettgen.

Odnos Njemačke i SAD-a se naglo pogoršao nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast. Prema ispitivanjima javnog mnijenja, svega svaki deseti Nijemac priželjkuje ostanak Trumpa na vlasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close