Šefovi će manje letjeti i kad pandemija ode

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2021. u 22:00
Let zbog sastanaka troši vrijeme i novac, virtualni sastanci su bolji, kažu/SHUTTERSTOCK

Tek 38% ispitanika planira putovati jednako kao prije korone, 13% letjet će češće, a 5% ne misli letjeti zbog posla.

Nešto manje od polovine europskih poslovnih čelnika planira manje letjeti avionom na poslovne sastanke nakon potpunog ukidanja ograničenja putovanja zbog Covida-19, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Putovanja avionom na poslovne sastanke planira smanjiti 40 posto od oko 1400 ispitanika, utvrdila je savjetodavna tvrtka YouGov na temelju ankete u Britanii, Danskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Njemačkoj.

Njih 38 posto planira putovati podjednako često kao i prije pandemije koronavirusa, 13 posto putovat će još češće a pet posto više uopće ne namjerava letjeti iz poslovnih razloga, pokazalo je istraživanje koje je naručila filantropska udruga European Climate Foundation.

Mnogi su ispitanici u anketi naveli da će u budućnosti sastanke održavati virtualno, utvrdio je YouGov, napominjući da je pandemija Covida-19 popularizirala softver za virtualna okupljanja poput Zooma i Microsoft Teamsa.

11

posto anketiranih čelnika kompanija predviđa da će ipak letjeti još i više

Ti će alati po procjeni 42% ispitanika smanjiti potrebu za putovanjima avionom na poslovne sastanke. Isti je udio onih koji ne očekuju utjecaj digitalnih alata na učestalost putovanja, a njih 11% predviđa da će letjeti još i više.

Ograničenja zračnog prometa nisu utjecala na produktivnost posla, navodi 55% ispitanih, slabiju produktivnost navodi 26% anketiranih, a poboljšanu njih 19%.

Četiri od 10 anketiranih navodi da njihova kompanija aktivno pokušava smanjiti emisije povezane s putovanjima zrakoplovom, a gotovo šest od njih 10 spremno je iz prve ili poslovne klase prijeći na putovanja ekonomskom klasom kako bi smanjio utjecaj na klimu.

“Let zbog poslovnih sastanaka troši vrijeme i novac. Istraživanje pokazuje da se nakon godinu dana brzih i jednostavnih virtualnih sastanaka veliki dio putnika ne planira vratiti starim navikama”, ističe Alethea Warrington iz kampanje za zaštitu klime “Moguće”.

Zrakoplovni sektor teško je pogođen pandemijskim ograničenjem kretanja, a paralelno je izložen sve većem pritisku aktivista za zaštitu klime da smanji emisiju ugljikovih spojeva. Udio sektora zračnog prijevoza u ukupnoj emisiji štetnih plinova je oko 2,5%, a do 2050. trebao bi se utrostručiti.

Prijevoznici primjećuju naznake oporavka potražnje zahvaljujući uvođenju cjepiva, ali vodeće udruge predviđaju normalizaciju poslovnih putovanja tek za nekoliko godina, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close