Šef srpske diplomacije ugovarao sastanak Josipović-Nikolić?

Autor: Agencija VLM , 06. ožujak 2013. u 09:16
Tomislav Nikolić / EPA

Ivan Mrkić je kazao kako Josipović “vrlo jasno izražavao svoju spremnost da se susretne s predsjednikom Nikolićem”.

Šef srpske diplomacije, Ivan Mrkić u izjavi beogradskoj Politici koju prenose brojni mediji u Srbiji, dao je naslutiti kako je njegov posjet Zagrebu bio prilika i za dogovor susreta hrvatskog i srpskog predsjednika, Ive Josipovića i Tomislava Nikolića koji se još nisu sastali od kada je Nikolić izabran za predsjednika i čijoj inauguraciji hrvatski predsjednik nije nazočio.

Mrkić je rekao kako je s Josipovićem razgovarao o nestalima, problemu izbjeglica i mogućem povlačenju tužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija podigle na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, a upitan je li Josipović spominjao svoj eventualni susret s Nikolićem, Mrkić je odgovorio kako je "on vrlo jasno izražavao svoju spremnost da se susretne s predsjednikom Nikolićem", na što su novinari utvrdili kako do sada nije bilo tako, i da je "Josipović tražio od Nikolića da se prvo odrekne svoje četničke prošlosti".

– Ništa od toga nije spomenuto. Najsrdačnije je pozdravio predsjednika Nikolića. Bio je vrlo konstruktivan u želji za poboljšanje odnosa. Podupro je Srbiju u svakom pogledu, rekao je kako Europska unija treba nam dati datum, da smo to zaslužili. To je njegova pozicija u odnosu na Srbiju – pojasnio je Mrkić dodajući kako je sve što se događa između vlada u Beogradu i Zagrebu "pripremni rad na susretu dva predsjednika koji će doći sam od sebe ako stvorimo uvjete" te ocijenio kako "ne postoji otpor susretu na vrhu, pogotovu nije postojao snaše strane".

Komentirajte prvi

New Report

Close