Šef Samsunga opet osuđen na zatvorsku kaznu zbog podmićivanja bivše predsjednice države

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2021. u 13:43
Jay Y. Lee osuđen je na 2,5 godine na ponovljenom suđenju/REUTERS

Lee je formalno potpredsjednik Samsung Electronicsa, ali već nekoliko godina vodi cijeli konglomerat nakon što je njegov otac pretrpio srčani udar.

Nova presuda nasljedniku poslovnog carstva Samsung mogla bi usporiti restrukturiranje najmoćnijeg korejskog konglomerata, a kolikom se udarcu radi pokazuje i oštar pad cijena dionica kompanija iz njegova sastava.

Jay Y. Lee osuđen je na zatvorsku kaznu od 2,5 godine na ponovljenom suđenju za korupciju. Tom presudom tehnološki div ostaje bez osobe koja donosi glavne odluke u poslovanju.

Lee je formalno potpredsjednik Samsung Electronicsa, ali već nekoliko godina vodi cijeli konglomerat nakon što je njegov otac pretrpio srčani udar i nakon toga umro u listopadu prošle godine.

U pozadini slučaja je korupcijski skandal koji je zahvatio bivšu južnokorejsku predsjednicu Park Geun-hye i Lee je proglašen krivim za pronevjere i davanje mita.

Lee je „aktivno davao mito i posredno od predsjednice tražio da koristi svoje ovlasti kako bi se osigurao glatki prijenos vlasti na čelu poslovnog konglomerata“, napisao je sud u presudi. Lee je 2017. osuđen na pet godina zatvora, a godinu kasnije ta je kazna preinačena u uvjetnu.

No, Vrhovni sud poništio je presudu i naredio novo suđenje. Po objavi presude vrijednost dionica Samsung Electronicsa pala je 3,4 posto što je najveći dnevni pad u pet mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close