Šef francuskog parlamenta pod istragom zbog korupcije

Autor: Saša Paparella , 12. rujan 2019. u 22:00
Richard Ferrand /REUTERS

Ferrandov ured je odbacio bilo kakve nepravilnosti i nezakonita djela, dodajući da će predsjednik Narodne skupštine istragu iskoristiti kako bi se obranio.

Predsjednik francuske Narodne skupštine Richard Ferrand pod istragom je za primanje mita u slučaju neprimjerenog i "nezakonitog stjecanja financijskih sredstava", no odlučan je da ostane na svojoj dužnosti, prenose u četvrtak agencije.

Odan Macronu 
Sud u Lilleu, na sjeveru zemlje, u srijedu je cijeli dan ispitivao Ferranda, vrlo bliskog suradnika predsjednika Emmanuela Macrona, u vezi tvrtke za zdravstveno osiguranje u Bretagni. Francusko pravosuđe je i 2017. vodilo istragu protiv Ferranda nakon što su novinari otkrili da je Ferrandova partnerica koristila sredstva osiguravajućeg društva kad je on bio njegov glavni direktor (1998.-2012.), no optužnica je odbačena i nije došlo do suđenja. 

Ferrand je u to doba  obnašao dužnost ministra teritorijalne kohezije. Njegov ured sada je objavio da odbacuje bilo kakve nepravilnosti i nezakonita djela, dodajući da će istragu iskoristiti da bi se obranio. Ferrand, dodaje njegov ured, je uvjeren da će taj slučaj biti odbačen.     

"Predsjednik Narodne skupštine je odlučan nastaviti s poslom koji mu je namijenila njegova politička obitelj i glasači", priopćio je Ferrandov ured. Prema riječima glasnogovornice vlade Sibeth Ndiaye, Ferrand i dalje uživa povjerenje predsjednika Macrona.

"Richard Ferrand je nevin dok se ne pokaže drugačije. Logično je da predsjednik zadrži povjerenje u Ferranda jer je on odana osoba, i koji je, vjerujemo, do sada imao uzornu karijeru", kazala je Ndiaye.

Korak prema suđenju 
Prema francuskom zakonu, pokretanje službene istrage znači da postoje "ozbiljni ili postojani dokazi" koji ukazuju na vjerojatno sudjelovanje osumnjičenog u kaznenom djelu.  To je korak prema suđenju, no brojne su istrage dosad prekinute i nisu urodile sudskim procesom.

Komentirajte prvi

New Report

Close