Šef Amazona tvrdi: ‘Jeff Bezos je najneobičniji poslovni lider naše ere’

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2024. u 14:08
FOTO: Paul Ellis/Pool via REUTERS

“Kada sam počeo raditi, nitko zaista nije predvidio da će pandemija trajati toliko dugo, da će doći Omikron, doći će rat u Ukrajini i inflacija – ima mnogo stvari koje se događaju svuda i morate se samo prilagođavati i to je ono što smo nastojali napraviti kao tim.”

Izvršni direktor Amazona Andy Jassy i nije zainteresiran da ga se uspoređuje s njegovim prethodnikom koji je nosio kaubojski šešir i koji je pažljivo pratio ravnotežu između posla i života.

Jassy je rekao izvršnom direktoru Fortunea Alan Murrayu na večeri na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj, u četvrtak da je njegov prethodnik, osnivač Amazona Jeff Bezos, jedinstven.

“Učio sam od nekoga tko je vjerojatno najneobičniji poslovni lider naše ere”, rekao je.

Jassy je dodao da je imao “sreću” što je blisko surađivao s Bezosom 20 od svojih 26,5 godina u Amazonu, ali je bio suzdržan  govoreći što ga je točno razlikovalo od Bezosa. Tvrdio je da se izazovi s kojima se suočava na čelu Amazona razlikuju od onoga što je iskusio Bezos.

“Mislim da je svaka era poslovnog vodstva… drugačija”, rekao je. “Kada sam počeo raditi, nitko zaista nije predvidio da će pandemija trajati toliko dugo, da će doći Omikron, doći će rat u Ukrajini i inflacija – ima mnogo stvari koje se događaju svuda i morate se samo prilagođavati i to je ono što smo nastojali napraviti kao tim.”

Iako je Jassy radio na tome da odvoji teškoće svog prethodnika od svojih, on je naslijedio mnoge probleme od Bezosa, uključujući gubitke u streamingu i usporavanje rasta prodaje i isporuke, ocjenjuje Fortune.

Jassy je preuzeo dužnost izvršnog direktora nakon što je Bezos podnio ostavku u srpnju 2021. kako bi se fokusirao na filantropiju i razvoj svoje raketne kompanije Blue Origin. Jassy se pridružio Amazonu 1997. kao marketing menadžer i pokrenuo platformu za računalstvo u oblaku Amazon Web Services (AWS) s Bezosom 2006. AWS je pomogao u generiranju 13 milijardi dolara od Amazonovog prihoda od 21 milijardu dolara u 2020, što mu je, zajedno sa Jassijevim statusom insidera i dugim stažom, utrlo put do pozicije generalnog direktora.

Bezosov odlazak bio je dio desetljeća dugog trenda odlaska ili zamjene legendarnih lidera, često osnivača u Big Tech-u. Tim Cook preuzeo je Appleove uzde od Stevea Jobsa 2011, Satja Nadella je preuzeo Microsoft od Stevea Ballmera 2014, a Sundar Pichai je postao izvršni direktor Googleove matične kompanije Alphabet Inc. u prosincu 2019. godine.

Dok se znalo da je Bezos bio konkurentan i intenzivan, Jassy je poznat po tome što je diplomatskije prirode. Postati izvršni direktor najveće svjetske kompanije za e-trgovinu nije bio dio njegovog prvobitnog profesionalnog plana.

“Bio sam iznenađen”, rekao je on ranije za Vanity Fair. “Nisam to očekivao, nisam žudio za tim, volio sam svoj trenutni posao, ali očigledno sam bio polaskan i uzbuđen zbog te mogućnosti.”

Jassijeva poniznost nije ga spriječila da spusti nogu kada je to bilo potrebno, uključujući i sve oštrije pozive da se radnici na daljinu vrate u kancelarije. U kolovozu, generalni direktor rekao je za udaljene radnike da “vjerojatno neće uspjeti” ako odbiju pridržavati se njegovog trodnevnog hibridnog plana rada. Jassy ima salu za sastanke zvanu “Chop”, gdje je poznat po tome što uništava velike ideje zaposlenih, javio je Business Insider.

Njegov uspon i nesentimentalan stav prema Amazonu ogleda se u njegovom pristupu rastu kompanije, gdje se u velikoj mjeri pokušavao zadržati na putu koji je izgradio njegov prethodnik dok je smanjivao neke od Amazonovih pretjeranih investicija. U rujnu 2022. Amazon je otkazao ili zatvorio 44 skladišta i odgodio još 25. Ranije ovog mjeseca, kompanija je otpustila stotine zaposlenih u sektorima za filmove i streaming Amazon MGM Studios, Prime Video i Twitch. Ukinuo je 27.000 radnih mjesta širom kompanije 2023, uključujući nekoliko stotina u odjeljenju Alexa.

Jassijeva misija da stabilizira kompaniju bila je uspješna. Prihodi u trećem kvartalu 2023. su porasli 13% na 143,1 milijardu dolara u odnosu na prethodnu godinu. Amazonove dionice porasle su za 85% u posljednjih pet godina i 20% u posljednjih šest mjeseci s tržišnom kapitalizacijom od 1,60 bilijuna.

Jassy je u četvrtak za Fortune rekao da se Amazon planira fokusirati na rastućeg pružatelja zdravstvenih usluga zasnovanog na pretplati One Medical i Prime streaming usluge, kao i na projekt koji će povećati širokopojasne internet veze, posebno u ruralnim zajednicama.

“To je velika kapitalna investicija, ali mislim da će pomoći mnogim ljudima i da će biti dobar posao”, rekao je Jassy.

Komentirajte prvi

New Report

Close