Sedam EU zemalja zaustavit će izvozna jamstva za fosilne projekte

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Ostale četiri države koje podržavaju inicijativu su Španjolska, Nizozemska, Danska i Švedska.

Sedam europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Britaniju, zaustavit će javna izvozna jamstva za projekte fosilnih goriva, najavio je ovaj tjedan francuski ministar financija Bruno Le Maire, a prenosi specijalizirani energetski portal Energy Portal Prices.

Poslovanje s ugljem, naftom i plinom tradicionalno čini velik dio portfelja javnih agencija koje podržavaju izvoz jamčenjem financiranja uz potporu države i osiguranjem od gubitaka u inozemstvu. Ostale četiri države koje podržavaju inicijativu su Španjolska, Nizozemska, Danska i Švedska.

Britanija, Francuska i Švedska već su iznijele planove za zaustavljanje izvoznih jamstava za sektor fosilnih goriva, dok ostale zemlje u skupini još nisu odlučile koliko će brzo postupno ukidati potporu.

“Potpuno smo odlučni zaustaviti sva izvozna jamstva koja financiraju fosilna goriva, uzimajući u obzir industrijske specifičnosti svake zemlje i utjecaj na radna mjesta”, rekao je Le Maire.

Dodao je kako se nada da će se administracija američkog predsjednika Joea Bidena pridružiti grupi koja zajedno čini 40 posto izvoznih financijskih sredstava među zemljama OECD-a.

Francuski ministar također je najavio da će se sedam zemalja obvezati na klimatski prihvatljive projekte i transparentnost u svojim politikama financiranja izvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close