Sečin: Sankcije ne utječu na Rosnjeft

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2014. u 22:00
Sankcije nametnute direktoru Sečinu, ne i tvrtki

BP ostaje u poslu s Rusima, Shell odustaje.

Izvršni direktor ruske naftne kompanije Rosnjeft Igor Sečin izjavio je da sankcije koje su SAD nametnule njemu neće utjecati na trgovanje tvrtke. Igor Sečin našao se na popisu osoba bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, pa će njegova imovina u SAD-u biti blokirana.

Međutim, Rosnjeftu sankcije nisu nametnute, prenosi BBC. Iz britanske naftne kompanije BP, koja ima gotovo 20-postotno suvlasništvo u Rosnjeftu, koji je pod kontrolom države, priopćili su da neće raskidati veze s ruskom tvrtkom. U izjavi za rusku novinsku agenciju Interfax Sečin izražava prkos, uvjeravajući pritom dioničare i partnere Rosnjefta da njihova učinkovitost i suradnja neće biti pogođeni američkim sankcijama. U ponedjeljak su SAD objavile proširen popis onih koji su se našli izloženi sankcijama, a radi se o još sedam osoba i 17 tvrtki. Sankcije, koje sprečavaju američke tvrtke da posluju s navedenima na listi, odgovor su na rusku intervenciju u Ukrajini.

Svima s popisa bit će blokirana imovina u SAD-u, a američki građani također ne smiju poslovati s njima. Britanska naftna kompanija BP, jedan od najvećih dioničara Rosnjefta, objavila je da će, unatoč sankcijama, nastaviti poslovati s ruskom tvrtkom. "Odani smo našim dosadašnjim ulaganjima u Rosnjeft i namjeravamo ostati uspješni, dugoročni investitor u Rusiji", rekao je glasnogovornik BP-a. Ipak, dodao je da kompanija analizira najavu proširenja sankcija kako bi uvidjela što bi to točno moglo značiti za BP. Drugi naftni div Shell, koji često trguje s Rosneftom, poručio je da će se ponašati u skladu s američkim propisima. Rejting agencija Standard and Poor's je u ponedjeljak smanjila Rosnjeftov kreditni rejting na 'BBB-', jedan stupanj iznad neinvesticijske, odnosno špekulativne razine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close