Savez Microsofta i Facebooka na kušnji zbog Trumpova napada na TikTok

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2020. u 22:00

U novoj epizodi američko-kineskog tehnološkog sukoba u glavnoj je ulozi društvena mreža.

Američko-kineski sukob za prevlast u tehnološkom sektoru dobio je novu epizodu nakon što je Microsoft potvrdio spremnost za preuzimanje sve popularnije kineske društvene mreže TikTok. Međutim, kupnja TikToka mogla bi zakomplicirati Microsoftove odnose s Facebookom, ocjenjuju anmerički analitičari tehnološkog sektora. Kako su prenijeli mediji, Microsoft je u nedjelju potvrdio kako vodi razgovore s kineskom kompanijom ByteDance o kupnji njene popularne društvene aplikacije TikTok.

Zainteresirani za kupnju

Microsoft je priopćio kako nastavlja suradnju s američkim vlastima po pitanju sporazuma te kako namjeravaju zaključiti razgovore do 15. rujna. Priopćenje je objavljeno dva dana nakon što su mediji izvijestili da je Microsoft zainteresiran za kupnju aplikacije TikTok. Nedugo nakon tih objava, američki predsjednik Donald Trump kazao je kako se protivi ideji da Microsoft kupi TikTok te da će zabraniti tu aplikaciju u SAD-u jer smatra da ta tvrtka svoje podatke o korisnicima dijeli s Pekingom. Stoga je prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ocjenjuje Bijela kuća. Međutim, nešto kasnije Trump je pristao dati ByteDanceu rok od 45 dana da sklopi ugovor s Microsoftom vezano uz TikTok koji koristi 100 milijuna američkih korisnika, izvijestio je Reuters, pozivajući se na anonimne izvore.

50 milijardi

dolara procijenjena je vrijednost TikToka u vlasništvu kineske kompanije ByteDance

Microsoft je priopćio kako će osigurati da se podaci o američkim TikTok korisnicima nalaze u SAD-u i da se podaci pohranjeni na drugom mjestu brišu nakon što se prebace. Ako bi se dogovor zaključio, Microsoft bi mogao istodobno riješiti kontroverze u Washingtonu, ali i povećati svoju snagu u području potrošačkih tehnologija. Microsoft razmišlja o kupnji TikToka u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, a mogao bi ponuditi i drugim američkim investitorima da se uključe u akviziciju, priopćio je softverski div dodajući kako je njegov izvršni direktor Satya Nadella razgovarao s Trumpom. Tvrtka nije otkrila uvjete dogovora. “Ova nova struktura temeljila bi se na iskustvu koje TikTok korisnici trenutno vole, a istovremenu bi dodala sigurnost na svjetskoj razini, privatnost i digitalnu sigurnosnu zaštitu. Operativni model usluge bio bi osmišljen da osigurava transparentnosti za korisnike, kao i odgovarajući sigurnosni nadzor vlasti u tim zemljama”, priopćio je Microsoft.

Glasnogovornik TikToka u nedjelju je kazao da se podaci o američkim TikTok korisnicima već pohranjuju u SAD-u. Tvrtka ustraje na tome i da ne dijeli korisničke podatke s Pekingom. Nije jasno koliko bi Microsoft platio za aplikaciju. Reuters je prošlog tjedna izvijestio da su ByteDanceove očekivane procjene vrijednosti za aplikaciju premašile 50 milijardi dolara. TikTok omogućuje korisnicima da stvaraju kratke video uratke  – često s osnovnim efektima i glazbom – što je postalo vrlo popularno. Namjera američke administracije da zabrani takvu vrstu aplikacije može biti shvaćena isključivo u širem kontekstu američke borbe s Kinom oko globalne tehnološke dominacije, ističu stručnjaci za IT sektor. Naime, TikTokova popularnost snažno je rasla tijekom proteklih godina, posebice među tinejdžerima. Prema podacima tvrtke Sensor Tower, ta je aplikacija zaključno do travnja ove godine preuzeta više od dvije milijarde puta u Appleovom App Storeu i Google Playju. Inače, Trumpova najava mogućnosti zabrane TikToka nije iznenađujuća. Još je prošlog mjeseca državni tajnik Mike Pompeo izjavio kako Washington razmatra tu mogućnost, ne samo za TikTok, nego i ostale kineske društvene mreže. “Nije mi jasno zašto su te aplikacije golema prijetnja nacionalnoj sigurnosti”, izjavio je za CNBC Adam Segal, direktor programa digitalnih politika u Vijeću za međunarodne odnose. On smatra da Kina vjerojatno već ima pristup velikoj količini osobnih podataka Amerikanaca kroz hakiranje vladinih agencija i kompanija, poput agencije za kreditni rejting Equifax. “Rizik od širenja propagande i utjecaja je vjerojatniji, ali mislim da je širi kontekst da Trumpova administracija stvarno želi odbaciti uspon Kine kao tehnološkog konkurenta Americi”, ocjenjuje Segal.

Tinejdžeri i nacionalna sigurnost

Valja naglasiti kako ByteDance tvrdi da podatke o američkim korisnicima drži na serverima u SAD-u, a pričuvni serveri smješteni su u Singapuru. To znači da podaci nisu dohvatljivi kineskim vlastima. Međutim, stručnjaci ističu kako trenutna kineska regulativa o nacionalnoj sigurnosti dopušta obavještajnim službama da od kompanija poput ByteDance zatraže podatke. Segal smatra da to predstavlja legitimnu zabrinutost za američku vladu. “Ali ponavljam, podaci 15-godišnjaka koji je postavio snimku kako pleše nema vrlo jasne implikacije na nacionalnu sigurnost”, tvrdi Segal. Postoji i još jedan aspekt priče o Microsoftovom preuzimanju, a to su odnosi s Facebookom koji TikTok smatra sve većim konkurentom. Microsoft je još 2007. uložio 240 milijuna dolara u najveću društvenu mrežu, a od tada dvije kompanije surađivale su na nizu inicijativa.

100 milijuna

američkih korisnika ima kineska aplikacija, a do sada je globalno preuzeta dvije milijarde puta

Primjerice, kada je Microsoft u lipnju objavio gašenje svoje usluge streaminga videoigara pod nazivom Mixer, pozvao je korisnike da počnu koristiti Facebookovu uslugu. Inače, ByteDance je lansirao TikTok izvan Kine 2017. godine, a nekoliko mjeseci kasnije kupio je sličnu društvenu mrežu Musical.ly. Kako bi povećao broj korisnika među tinejdžerskom populacijom, ByteDance je platio 800 milijuna dolara. No, Musical.ly je 2016. bezuspješno pokušao kupiti i Facebook. Tenzije između dvije kompanije narasle su prošle jeseni nakon CNBC-ovih napisa da je TikTok uselio u urede u Silicijskoj dolini koje je nekada koristio WhatsApp, aplikacija u vlasništvu Facebooka i počeo vrbovati i zapošljavati Facebookove zaposlenike.

Komentirajte prvi

New Report

Close