Svakom građaninu daju oko 3000 dolara kako bi im nadoknadili sve veće troškove života

Autor: Saša Paparella , 09. siječanj 2018. u 11:18
Foto: Thinkstock

Ukupno 13 milijardi dolara podijelit će oko 1,2 milijuna državnih službenika u okviru vladinog programa za poboljšanje standarda.

Saudijska Arabija planira dati svojim građanima 50 milijardi rijala (13 milijardi dolara) kroz poseban program kako bi im nadoknadila sve veće troškove života.

Novac i vojnicima
Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud naredio je vladi da isplati po 1.000 rijala (oko 266 dolara) državnim službenicima svakog mjeseca tijekom 2018. godine. "Dodjeljivanje 50 milijardi rijala kroz ovaj dekret ukazuje na brigu našeg državnog vodstva za udobnost i kvalitetu života ljudi", rekao je lokalnim medijima Awwad bin Saleh Alawwad, saudijski ministar kulture i informiranja.  Saudijska vlada zapošljava  oko 1,2 milijuna ljudi.

 

19,2 mlrd.

$ ulaže saudijska vlada u rast privatnog sektora

Umirovljenicima, kao i saudijskim vojnicima koji se bore na frontovima protiv Jemena, bit će također dodijeljen bonus i to u visini od po 1330 dolara. Vlada je odlučila i pokriti troškove PDV-a u nekim slučajevima, uključujući i kupnju prve nekretnine. Kraljevski plan o isplati novca podanicima trebao bi  nadoknaditi nedavni porast poreza od pet posto na osnovne proizvode kao što su hrana i komunalije, te gotovo udvostručenje troškova benzina. To je povećanje cijena bilo dio nastojanja kraljevine da se riješi proračunskog deficita, procijenjenog na 52 milijarde dolara.

Vlada je također priopćila kako planira smanjiti povlastice članovima kraljevske obitelji, što je razljutilo mnoge članove saudijske elite. U subotu su vlasti uhitile 11 ljutitih prinčeva nakon što su se okupili na jednom od vrlo rijetkih prosvjeda ispred kraljevske palače. Prosvjed je potekao iz još jednog kraljevskog dekreta koji je, po riječima šejha Saud Al Mojeba u priopćenju CNN-u  "zaustavio plaćanje od strane države članovima kraljevske obitelji da pokriju svoje račune za struju i vodu". Saudijska Arabija najavila je još nekoliko mjera štednje za rješavanje rastućeg duga zemlje.

Diverzifikacija gospodarstva
Prošlog mjeseca, Saudijci su  predstavili 19,2 milijardi dolara težak program namijenjen rastu privatnog sektora. "Jedini način da se dobije oporavak rasta u 2018. je kroz fiskalni poticaj", rekao je Bloombergu Crispin Hawes, direktor londonske tvrtke za politiku rizika.

U skladu s projektom Vision 2030, koji ima za cilj otvaranje zemlje i diverzifikaciju gospodarstva, krunski princ Mohammad bin Salman donio je stroge kazne u borbi protiv korupcije uhapsivši 200 najbogatijih pojedinaca u zemlji, čija se imovina procjenjuje na 800 milijardi dolara. Saudijski dužnosnici ponudili su slobodu pritvorenim gospodarstvenicima, članovima vladarske kuće i ministarima u zamjenu za 70 posto njihovog bogatstva, a ta bi svota mogla mogla nadmašiti milijarde namijenjene financiranju razvojnih programa.

Komentirajte prvi

New Report

Close