Saudijci tvrde da neće ponoviti naftnu krizu iz 1973.

Autor: Tomislav Pili , 22. listopad 2018. u 22:00
Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih/REUTERS

Desetljećima naftnu politiku izoliramo od vanjske politike, izjavio je ministar energetike Khalid al-Falih.

Saudijska Arabija nema namjeru uvođenja naftnog embarga zapadnim državama poput onog iz 1973. koji je izazvao naftnu krizu i odijelit će proizvodnju nafte od politike, izjavio je ruskoj agenciji TASS ministar energetike Khalid al-Falih.

Ministar je time odgovorio na američke najave zaoštravanja odnosa s tom državom nakon potvrde da je novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Nekoliko američkih kongresnika u nedjelju je pozvalo administraciju Donalda Trumpa na uvođenje sankcija Saudijskoj Arabiji.

Veće mjere

Najveći proizvođač nafte na svijetu uzvratio je kako će na bilo kakve sankcije odgovoriti “većim mjerama”. U tom su kontekstu mnogi analitičari ocijenili da je nafta najvažniji instrument koji će Rijad iskoristiti u odmazdi.

“Ovaj incident će proći. Saudijska Arabija je vrlo odgovorna država, desetljećima koristimo našu naftnu politiku kao odgovoran ekonomski alat i izoliramo je od politike”, naglasio je al-Falih.

“Moja uloga kao ministra energetike jest implementirati konstruktivnu i odgovornu ulogu moje vlade i stabilizirati svjetsko energetsko tržište, doprinoseći globalnom ekonomskom razvoju”, izjavio je saudijski dužnosnik.

Okidač za recesiju

Khalid al-Falih je istaknuo da bi daljnje poskupljenje nafte usporilo globalnu ekonomiju i poslužilo kao okidač za recesiju.

Međutim, dodao je kako nakon stupanja na snagu američkih sankcija na izvoz iranske nafte idućeg mjeseca, nema jamstva da cijene nafte neće dodatno “otići gore”. “Ako tri milijuna barela dnevno nestane s tržišta, mi ne možemo pokriti taj volumen. Morat ćemo koristiti rezerve”, naglasio je al-Falih.

Kazao je kako će Saudijska Arabija uskoro podići dnevnu proizvodnju sa 10,7 milijuna na 11 milijuna barela. Dodao je da ta država ima kapaciteta za podizanje na 12 milijuna barela, a Ujedinjeni Arapski Emirati mogu dodati još 200.000 barela.

Komentirajte prvi

New Report

Close