‘Šarena’ zaštita od virusa otima europskim ljetovalištima i ovo malo turista?

Autor: Tomislav Pili , 29. svibanj 2020. u 07:34
Turizam sudjeluje s 10 posto udjela u europskom gospodarstvu/REUTERS

Hotelijeri ističu da će SAD ili Kina pokazati standardizirani pristup tom problemu, a to bi ih moglo učiniti privlačnijom destinacijom od Europe.

Vodeće europske turističke sile ove će se godine suočiti s bitno sniženim brojem turista kao posljedicu pandemije koronavirusa.

No, stručnjaci upozoravaju kako će europskim ljetovalištima dio gostiju preoteti i konkurenti s drugih kontinenata s obzirom da epidemiološki protokoli nisu harmonizirani na razini Europske unije.

Kako piše CNBC, turizam sudjeluje s 10 posto udjela u gospodarstvu Europske unije, a izravno i neizravno zaslužan je za 27 milijuna radnih mjesta. Međutim, ovako važna gospodarska grana “na čekanju” je od ožujka s obzirom da su mjere suzbijanja koronavirusa uključivale i restrikcije putovanja u inozemstvo, ali i unutar pojedinih država.

Smjernice Bruxellesa

Vlade europskih država najavile su strategije otvaranja turističkog sektora za ljetnu sezonu, no stručnjaci se pribojavaju da će se od nedostatka koordinacije okoristiti druge destinacije.

“Ono čega se pribojavam je nedostatak standardizacije, nedostatak harmonizacije”, naglašava Eduardo Santander, direktor Europske putničke komisije, skupine europskih turističkih udruga.

40

posto manje turističkih dolazaka očekuje ove godine većina europskih destinacija

Prošloga tjedna Europska komisija donijela je smjernice kako bi europske turističke destinacije trebale opet započeti s radom. Jedna od ideja Bruxellesa je i uvođenje rezervacija za bazene i hotelske restorane kako bi se izbjegle gužve i time mogućnost zaraze. No, razrada smjernica zadatak je pojedinih država te o njima ovisi kako će ti protokoli na kraju izgledati.

“Ako planirate otići u Italiju, tamo će protokol možda biti sofisticiraniji i složeniji nego u Španjolskoj ili Grčkoj. To će možda stvoriti komparativnu prednost ili nedostatak turizmu određene države, ako vlade uvedu striktnije ili liberalnije protokole”, smatra Santander.

U izvješću objavljenom početkom mjeseca većina europskih turističkih destinacija je otkrila kako očekuje pad broja dolazaka između 30 i 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najpogođenija Francuska

Francuska očekuje da će biti najpogođenija, sa padom broja turista za 38 milijuna. U Španjolsku bi moglo doći 34 milijuna, a u Italiju 31 milijun turista manje.

“Nažalost, nemamo konzistentnost jer svaka država radi što želi”, kaže Giovanna Manzi, izvršna direktorica hotelske kuće BWH Hotel Group u Italiji.

Manzi ističe da s druge strane da će destinacije poput SAD ili Kine pokazati standardizirani pristup problemu “ljetovanja u doba korone”. A to bi ih moglo učiniti privlačnijom destinacijom od Europe.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) u ovogodišnjim Turističkim trendovima ističe da su “Francuska, Španjolska, SAD, Kina i Italija ostale među pet najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija, ugostivši 27 posto turističkih dolazaka zabilježenih 2018. godine”.

Komentirajte prvi

New Report

Close