Šarecova vlada povećava ulaganja u infrastrukturu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2018. u 22:00
Marjan Šarec najavljuje da će državni fond graditi stanove koje će iznajmljivati mladim obiteljima/FOTOLIA

U sljedeće dvije godine nova koalicijska vlada Slovenije planira svake godine povećati minimalnu plaću za 4,5 posto.

Prijedlog koalicijskog sporazuma za novu slovensku vladu Marjana Šareca predviđa značajna državna ulaganja u infrastrukturu. Prema procjeni Financa, prekršili bi većinu obećanja o državnim ulaganjima, uključujući i državnu obnovu 13 tisuća hotelskih soba u državnom vlasništvu, što bi puno učinkovitije uradili privatni investitori.

Uređenje kolodvora
Vjerojatno najveći projekt poreznim obveznicima ostavila je Cerarova vlada, riječ je o gradnji druge pruge između Kopra i Divače. Nacrt koalicijskog sporazuma, između ostalog, predviđa da će vlada "ispitati mogućnost da se drugi kolosijek financira bez sudjelovanja drugih zemalja". Vrijednost projekta iznosi 200 milijuna eura, čemu je prema planovima Cerarove vlade trebala pridonijeti Mađarska, ali taj novac još nije zajamčen. 

Nadalje, koalicija u nastajanju, navodi se u nacrtu sporazuma, svjesna je da su "mladi važan dio društva i predstavljaju našu budućnost." Sporazum kaže da će vlada pripremiti "razumne uvjete" stambenog fonda za mlade i mlade obitelji i osigurati uvjete za funkcioniranje stambenih zadruga, a stambeni fond će morati početi nuditi mogućnost iznajmljivanja stanova uz naknadnu kupnju.

Nacrt sporazum predviđa da će stambeni fond sada graditi stambeni prostor za najam, a proračunska sredstva za stambenu izgradnju do kraja mandata povećali bi na 0,4 posto BDP-a – u skladu s prošlogodišnjim BDP-om to bi značilo više od 173 milijuna eura godišnje.  Očekuju da će se stambeni fond za najam u dva mandata "povećati na 10 tisuća". Finance komentiraju da bi mladima više od izgradnje stanova za najam koristilo porezno olakšanje troškova rada, što bi povećalo raspoloživi dohodak mladih ljudi.

Usto, nacrt kolicijskog sporazuma obećava i povećanje kapaciteta u studentskim domovima. Kada je riječ o starijim osobama, koalicija najavljuje da u suradnji s lokalnim zajednicama razviti ugodnu okolinu i infrastrukturu za starije, uz adekvatnu mrežu socijalnih stanova, kao i suvremene oblike života starijih. Nova vlada namjerava uložiti i u brojne druge projekte.

Pažnja će biti posvećena početku radova na oba kraja treće razvojne osi između Koruške i Bele krajine, intenziviranju predinvesticijskih aktivnosti u području 3a. (Škofljica-Petrina), kao i 4. razvojne osi (Robič/Želin-Jeprca/Logatec), uređenju željezničkih kolodvora i nastavku projekta modernizacije željezničke mreže.  Međutim, Finance tvrde da bi po prijedlogu "zlatnog investicijskega pravila" država ulaganja u infrastrukturu morala smanjiti, da ne bi pregrijala gospodarstva. To ne ide zajedno niti s onim što je zapisano u prijedlogu koalicijskog sporazuma, da će država pokušati opet obnoviti građevinsku industriju, navodi list.

Veća socijalna davanja
S druge strane, promjene za tržište rada koje u koalicijskom sporazumu obećava nova vlada predviđaju godišnje povećanje minimalne plaće, promjene u radnom zakonodavstvu, kraj prekarnog rada i veća socijalna davanja. Koalicijski partneri također obećavaju smanjenje opterećenja plaća, bilo općim olakšanjem ili intervencijom u stopu poreza na dohodak.  U sljedeće dvije godine nova koalicijska vlada Slovenije planira svake godine povećati minimalnu plaću za 4,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close