Sarajevo mora uvesti porez na CO2

Autor: Poslovni dnevnik , 27. listopad 2019. u 21:59
Unatoč kritikama iz EU BiH će graditi Blok 7 TE Tuzla

Energetska zajednica smatra da je cijena struje iz termoelektrana u BiH umjetno niska.

Bosna i Hercegovina će morati uključiti oporezivanje ugljičnog dioksida (CO2) kojeg ispuštaju termoelektrane da bi cijena električne energije bila bliža tržišnim cijenama, potvrdio je za Nezavisne novine Janez Kopač, glavni tajnik Energetske zajednice.

"Cijena električne energije u termoelektranama na ugljen u BiH je doista umjetno niska, budući da CO2 nije oporezovan kao u EU, a proizvodnja električne energije iz ugljena subvencionira se iz proračuna", rekao je Kopač.

Prema njegovim riječima, EU podupire proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije koji su manje štetni za ljudsko zdravlje i pomažu suzbijanju klimatskih promjena.

U EU kažu da je BiH preuzela obveze u području energetike, koje se odnose na struju, plin, okoliš, obnovljive izvore i energetsku učinkovitost.

Kroz instrumente pretpristupne pomoći EU pruža izravnu pomoć od 90 mil. eura, od kojih se 82 mil. eura odnose na ulaganja, a 8 mil. na izgradnju institucija i usvajanje propisa.

Nedavno je Johannes Hahn, povjerenik za proširenje, izrazio nezadovoljstvo što se u BiH i dalje razmišlja o izgradnji TE poput Bloka 7 u Tuzli, a malo se radi na na solarnim panelima i vjetroelektranama.

Komentirajte prvi

New Report

Close