SAP napustio plan povećanja profitabilnosti do 2023. godine

Autor: Tomislav Pili , 26. listopad 2020. u 22:00
SAP očekuje da će novo zaključavanje europskih gospodarstava smanjiti potražnju u prvom polugodištu 2021./REUTERS

Zbog ekonomske krize uzrokovane koronavirusom SAP neće moći povećavati maržu godišnje za jedan postotni bod.

S potonućem od 24 posto dionica njemačke softverske kompanije SAP bila je jučer najveći uteg burzovnom indeksu DAX nakon objave da kompanija zbog krize uzrokovane koronavirusom napušta srednjoročne ciljeve profitabilnosti.

Osim toga, najvrednija europska tehnološka kompanija najavila je da će se u potpunosti preorijentirati na računalstvo „u oblaku“.

Otvaranjem trgovanja na Frankfurtskoj burzi cijena dionice SAP-a pala je više od petine čime je vrijednost kompanije istopljena za 35 milijardi dolara. Radi se o najvećem dnevnom padu SAP-ove vrijednosnice u posljednjih četvrt stoljeća.

Pad potražnje

Kompanija je objavila da zbog novog vala zaključavanja u europskim gospodarstvima očekuje da će potražnja za njezinim uslugama i proizvodima pasti tijekom prvog polugodišta 2021. godine.

SAP očekuje ograničeni rast i povećanje marže u iduće dvije godine, a rok za realizaciju strateškog plana pomaknut je sa 2023. na 2025. godinu.

Kompanija sada očekuje da će ovogodišnji prilagođeni prihodi iznositi između 27,2 i 27,8 milijardi eura, nasuprot ranijim očekivanjima u rasponu od 27,8 do 28,5 milijardi eura. Što se tiče operativne dobiti, ona će ove godine dosegnuti između 8,1 i 8,5 milijardi eura, a ne najviše 8,7 milijardi eura kako je SAP ranije očekivao.

Što se tiče prognoza za 2025., kompanija sada očekuje da će prihodi te godine iznositi 36 milijardi eura, a ranije je očekivala da će 2023. uprihoditi 35 milijardi eura. Prilogođena operativna dobit za pet godina iznosit će 11,5 milijardi eura što znači da bi marža iznosila 31,9 posto.

To je ugrubo na razini marže u trećem ovogodišnjem tromjesečju. Reakcija burze ne treba čuditi s obzirom da odluka izvršnog direktora Christiana Kleina znači da će investitori još jednom morati pričekati da veće SAP-ove marže postanu stvarnost.

„Nalazimo se na točki preokreta. Nisam voljan žrtvovati vrijednost na naše korisnike zbog kratkoročne optimizacije marže“, izjavio je Klein u ponedjeljak za medije, a prenosi Reuters.

Srezana ciljana cijena

Američka banka JP Morgan srezala je ciljanu cijenu SAP-ove dionice sa 160 na 120 eura. Citibank pak smatra kako SAP-ov oprezni pristup može negativno utjecati na širi sentiment prema europskim tehnološkim i softverskim dionicama.

U novim očekivanjima teško je pronaći dobre vijesti, izjavio je za Bloomberg analitičar Oddo BHF-a Nicholas David. „Snižavanje srednjoročnih ciljeva tržište je očekivalo, ali su nove ambicije niže i od najpesimističnjih scenarija“, ističe David.

Promjena očekivanja došla je povrh previranja nakon odlaska dugogodišnjeg čelnika Billa McDermotta i propalog eksperimenta s dualnim vodstvom. To je okončano u travnju kada je Christian Klein postao isključivo odgovoran za poslovanje kompanije.

U to je vrijeme pandemija koronavirusa već načela SAP-ovo poslovanje, no kompanija je ostala pri McDermottovim planovima da marža godišnje raste za jedan postotni bod u razdoblju od 2018. do 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close