Sandoz na švicarskoj burzi, kapitalizacija 10,3 mlrd. franaka

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2023. u 19:00
Sandoz, iz sastava Novartisa, najveći je debitant na švicarskoj burzi od 2019./Shutterstock

Sandozove dionice uvrštene su u Swiss Performance Index i Swiss Leader Index i startale su trgovinu uz cijenu od 24 franka.

Švicarska farmaceutska kompanija Novartis dovršila je izdvajanje proizvođača generičkih i biosličnih lijekova Sandoza u neovisnu tvrtku koja je na početku trgovine na tamošnjoj burzi dosegnula tržišnu kapitalizaciju od 10,3 milijarde franaka.

Sandoz je najveći debitant na švicarskoj burzi od 2019. kada je u kotaciju uvršten proizvođač kapi za oči i medicinske opreme Alcon s tržišnom kapitalizacijom od oko 28 milijardi franaka. I Alcon je do tada bio u sastavu Novartisa.

Sandozove dionice uvrštene su u Swiss Performance Index i Swiss Leader Index i startale su trgovinu uz cijenu od 24 franka. U jutarnjoj trgovini cijena im je pala na 23,18 franaka, što znači da je tržišna kapitalizacija kompanije iznosila 10 milijardi franaka.

Novartisovi dioničari dobili su u sklopu izlaska na burzu po jednu Sandozovu dionicu za pet Novartisovih dionica.

Sandoz se osamostaljuje na snažnim osnovama globalnog lidera na području generičkih i biosličnih lijekova, naglasio je izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan, koji je 2021. inicirao analizu poslovanja zbog snažnih cjenovnih pritisaka na tržištu generičkih lijekova u SAD-u.

U posljednje vrijeme Sandozovu profitabilnost nagrizli su i viši troškovi, ističe Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close