Samsungov gazda pokrenuo najveće preslagivanje u posljednje 4 godine, evo što stoji iza toga

Autor: Tomislav Pili , 08. prosinac 2021. u 14:00
FOTO: REUTERS/Andrew Kelly

Korejski div spaja poslovanje s mobitelima i potrošačkom elektronikom.

Samsung je najavio najveće preslagivanje svog poslovanja u posljednje četiri godine kako bi zakoračio u nove, lukrativnije tržišne niše, poput nove generacije čipova i umjetne inteligencije.

To je ujedno i prvi veliki potez “gazde” Jay Y. Leeja nakon što je ljetos uvjetno pušten iz zatvora gdje je izdržavao kaznu zbog podmićivanja bivše predsjednice države Park Geun-hye. Kako prenosi Reuters, Samsung Electronics – najpoznatiji dio tog južnokorejskog konglomerata – spojit će svoje poslovanje s mobitelima i potrošačkom elektronikom.

Dva stupa
Dva stupa poslovanja Samsung Electronicsa ubuduće će biti čipovi i potrošački uređaji. Spajanjem potrošačke elektronike – od televizora do mobitela – u jednu diviziju, Samsung postaje konkurentniji američkom Appleu koji “pod jednim krovom” također ima cjelokupnu liniju elektroničkih uređaja, od mobitela do prijenosnih i stolnih računala.

Ovu novu diviziju vodit će Han Jong-hee, dosadašnji direktor poslovanja s televizorima. Analitičari ističu kako je Han imao ključnu ulogu u zadržavanju Samsungova vodstva na globalnom tržištu televizora u zadnjih 15 godina, kao i ekspolzivnom rastu prodaje tijekom pandemije.

Kompanija ovime želi i ubrzati prodaju mobitela, do prije desetak godina ključnog izvora prihoda. Naime, početkom prošlog desetljeća udjel tog poslovanja u ukupnoj dobiti iznosio je gotovo 70 posto, a u trećem tromjesečju ove godine tek 21 posto.

S druge strane, proizvodnja računalnih komponenti, prije svega čipova, postalo je najprofitabilnije Samsungovo poslovanje, kako zbog procvata tehnologije pohranjivanja podataka tako i recentne globalne nestašice čipova.

U trećem tromjesečju to je poslovanje generiralo gotovo tri četvrtine Samsungove operativne dobiti od 13,4 milijarde dolara. To poslovanje vodit će Kyung Kye-hyun, šef podružnice Samsung Electro-Mechanics. Samsung Electronics tako će umjesto dosadašnja tri imati dva izvršna direktora.

Tamošnji analitičari smatraju kako je to znak da kompanija kreće prema centraliziranoj strukturi nakon što je potpredsjednik Jay Y. Lee – treća generacija obitelji koja je osnovala Samsung – u kolovozu pušten iz zatvora gdje je proveo 19 mjeseci.

Podsjetimo, Leeja još čeka presuda za manipulaciju dionicama povezanu sa spajanjem dviju podružnica konglomerata iz 2015. poduzetog radi konsolidiranja njegove kontrole nad cijelim poslovnim carstvom.

Ubrzanje odluka i ulaganja
Kim Sun-woo, analitičar Meritz Securitiesa, smatra da će jednostavnija menadžerska struktura ubrzati donošenje odluka ili usmjeravanje novca u investicije i istraživanje i razvoj.

Kim Young-woo, analitičar SK Securitiesa za Financial Times ocjenjuje kako se čini da Lee imenovanjem Hana želi da njegova ekspertiza bude iskorištena za rast poslovanja s mobitelima koje gubi tržišni udjel.

“Također žele stvoriti sinergije kroz integriranje uređaja”, dodaje Kim. S druge strane, Kyung je stručnjak za dizajniranje memorijskih čipova.

”Njegovo znanje može pomoći da se Samsung usredotoči za proizvodnju novih čipova namijenjenih umjetnoj inteligenciji i autonomnim vozilima”, procjenjuje Kim.

Samsung Electonics planira do 2030. smijeniti tajvanski TSMC na mjestu najvećeg svjetskog proizvođača čipova. U tu je svrhu namijenio 150 milijardi dolara za ulaganja. Krajem prošlog mjeseca kompanija je izabrala grad Taylor u Teksasu za gradnju tvornice čipova vrijedne 17 milijardi dolara.

Inače, trogodišnji investicijski plan vrijedan 206 milijardi dolara povećat će i Samsungov udjel i u biofarmaceutici te robotici.

Komentirajte prvi

New Report

Close