SAD traži da Westinghouse dobije i drugi blok NE Krško

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2019. u 22:00
Nakon modernizacije radni vijek nuklearne elektrane produžen je do 2043. godine/ Davor Puklavec/PIXSELL

Slovenskoj vladi tek predstoji prihvaćanje plana energetskog razvoja, a o gradnji drugog bloka NE Krško još nije bilo riječi među koalicijskim partnerima.

Slovenski premijer Marjan Šarec krajem prošlog tjedna u nuklearnoj elektrani Krško izjavio je da se zauzima za gradnju drugog bloka u toj NE kako bi Slovenija u budućnosti imala dovoljno vlastite energije.

"U gradnju drugog bloka moramo uložiti sve napore jer ćemo trebati sve više električne energije želimo li biti razvijena država", rekao je Šarec na sastanku s vodstvom nuklearke. NE Krško, snage 696 megavata, koju je gradio američki Westinghouse, a počela je s radom 1981., u zajedničkom je vlasništvu Slovenije i Hrvatske (50:50 posto) kojima osigurava znatan dio potrebne energije, Sloveniji gotovo četvrtinu, a nakon modernizacije radni vijek joj je produžen do 2043. godine. 

Slučajno ili ne, početkom lipnja u Sloveniji je boravio Rick Perry, američki ministar energetike, koji je rekao da su veća sigurnost, bolja tehnologija i želja za jačanjem bilateralne gospodarske suradnje Slovenije i SAD-a ključni razlozi zbog kojih Slovenija treba izabrati američkog ponuđača za izgradnju drugog bloka NE Krško. "Američka tehnologija je najbolja, a Westinghouse proizvodi najbolje reaktore na svijetu", rekao je Perry. 

 

5 mlrd.

eura stajat će gradnja novog bloka u NE Krško

Energetski stručnjaci koji se zalažu za gradnju drugog bloka u Krškom, kažu da bi odluku o novom bloku trebalo donijeti barem deset godina prije planiranog zatvaranja starog bloka nuklearke. S druge strane, oni koji se protive produljenju rada sadašnje nuklearke i zalažu za obnovljive izvore energije, Sloveniji kao primjer ističu Njemačku, čija vlada do 2023. namjerava zatvoriti preostalih sedam NE.

Šarec je objasnio da vladi tek predstoji prihvaćanje nacionalnog plana energetskog razvoja i da oko gradnje drugog bloka NE Krško još nije bilo riječi među koalicijskim partnerima. Prema pisanju Dela, u procesu pripreme energetskog koncepta, mješavina nuklearne energije i obnovljivih izvora prepoznata je kao najpovoljnija verzija slovenske energetske budućnosti. Očekuje se da će drugi blok NEK stajati pet milijardi eura, uključujući strateškog partnera, neku od susjednih zemalja, i iskušanu tehnologiju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close