‘Sad smo peta ekonomija svijeta i interesi više ne staju u našoj regiji’

Autor: Mladen Miletić , 29. ožujak 2024. u 06:10
Subrahmanyam Jaishankar u razgovoru s predstavnicima medija iz srednje i istočne Europe/PD

Subrahmanyam Jaishankar​, ministar vanjskih poslova Indije veteran je svjetske diplomacije iza kojeg su desetljeća iskustva i misije u SAD-u, Kini, bivšem SSSR-u…

Subrahmanyam Jaishankar tek je drugi diplomat na čelu indijskog Ministarstva vanjskih poslova u povijesti institucije. I prvi bivši šef diplomacije, glavni tajnik vanjskih poslova (administrativna uloga) koji je došao na taj položaj.

Prekaljeni veteran svjetske diplomacije i jedan od najvećih autoriteta u tom području član kabineta premijera Modija postao je u svibnju 2019., četrdeset godina nakon svog prvog velikog zadatka kad je u doba Sovjetskog Saveza postavljen za trećeg tajnika indijske misije u Moskvi.

Jaishankar je bio indijski veleposlanik u Češkoj (2001.-2004.), Kini (2009.-2013.) i SAD-u (2014.-15.). Odigrao je ključnu ulogu u pregovorima oko nuklearnog sporazuma između Indije i SAD-a, kao i pri pokretanju ekonomskog i energetskog dijaloga dviju zemalja, ali i s drugim silama.

Važna ravnoteža s Kinom i Rusijom

‘Za razumijevanje politike u ovoj regiji važno je shvatiti da je nama ravnoteža snaga u trokutu Indija – Kina – Rusija itekako važna’.

Sedam jezika
Radio je na značajnom poboljšanju ekonomskih, trgovinskih i kulturnih odnosa s Kinom, kao i u rješavanju brojnih složenih pitanja i razmirica između dva susjeda, od pograničnih incidenata i sukoba preko diplomatskih kriza pa sve do inzistiranja na politici poslovnog reciprociteta. Naime, za indijske biznismene kinesko je tržište dugo bilo prilično zatvorenije nego što je bilo u obrnutom slučaju. Zahvaljujući Jaishankarovim naporima, indijska kultura promovirana je u čak 30 kineskih gradova.

Govori ruski, engleski, tamilski, hindu, konverzacijski japanski i kineske te ponešto – mađarskog! Dočekao nas je u sjedištu Ministarstva smještenog u rezidencijalnom dijelu New Delhija, na ceremonijalnom bulevaru New Delhija, konstruiranom u vrijeme kad se administrativno sjedište države selilo iz Kalkute na sjever Indije.

“Drago nam je što dolazite u vrijeme kad Indija na mnogo načina ide naprijed, kad se pripremamo za izbore koji će biti najopsežniji u povijesti svjetske demokracije. No, svjesni smo i da smo usred razdoblja velikih globalnih turbulencija. Indija je peta najveća ekonomija na svijetu. Samo jedno desetljeće unatrag bila je – jedanaesta.

Subrahmanyam Jaishankar 2019. je postao član kabineta premijera Modija, a autor je knjige ‘Indijski put: strategije za svijet nesigurnosti’/REUTERS

A kad ste peta ekonomija svijeta, onda vaši interesi sigurno ne ostaju samo u vašoj regiji. I mi sada prolazimo u pogledu naših strateških interesa određeno rebalansiranje. Dugo su nam prioriteti bile najveće europske ekonomije, Velika Britanija, Nizozemska, Njemačka… Sad nas sve više zanimaju i zemlje poput Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske, baltičkih država…

Naročito kad su u pitanju tehnologije ili auto industrija. Također, područje Mediterana posebno nam je zanimljivo”, istaknuo je Jaishankar osvrnuvši se i na dosadašnje odnose sa zemljama Europske unije i drugim nečlanicama na kontinentu.

“Naša težnja za povezivanjem sa što više zemalja zapravo je izraz strategije “prijatelji svijeta”. Iza nas je vrlo dobrih deset godina s Europom, očekujemo da se one i nastave. Po pitanju demokratskih standarda u našoj zemlji, mislim da dovoljno govori da je na prošlim izborima izlaznost bila iznad 67 posto.

U više od 70 godina izbora slobodne Indije nitko nikad nije doveo izbore u pitanje. Naši izbori traju 4-5 tjedana i riječ je o najdužem izbornom procesu na svijetu. Kako je demokracija u zemlji rasla, tako su i razne anomalije postajale manje. Danas imate slučaj da većina zastupnika dolazi iz manjih gradova”.

Rebalansiranje interesa

‘Dugo su nam prioriteti bile najveće ekonomije, Velika Britanija, Nizozemska, Njemačka… Sad nas sve više zanimaju i Mediteran, Baltik, zemlje poput Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske…’

U razgovoru s novinarima iz srednje i istočne Europe, posebno usmjerenim na pitanje rata u Ukrajini i zemalja koje odbijaju pridružiti se sankcijama Ruskoj Federaciji, indijski ministar vanjskih poslova pokazao je iskustvo starog diplomata koji argumentima s lakoćom odbija napade.

Manirom proslavljenog sunarodnjaka, šahovskog velemajstora Ananda – što ga jače napadaš, to se on bolje brani. “Zašto ne uvodimo sankcije Rusiji? Prvo, još od 1955. godine odnosi tadašnjeg Sovjetskog Saveza i Indije zapravo su dobri. Nikad nijedna strana nije učinila nešto što bi naštetilo interesima onog drugog.

Indija i Rusija i danas imaju zapravo konstruktivan odnos. Naravno, to ne znači da ćemo se mi uvijek u svemu podržavati, ma što druga strana činila. No za razumijevanje politike u ovoj regiji važno je shvatiti da je nama ravnoteža snaga u tom trokutu Indija – Kina – Rusija itekako važna”, istaknuo je Jaishankar.

Prva službena reakcija Indije na eskalaciju krize u Ukrajini u veljači 2022., s masovnim ulaskom ruskih trupa na teritorij susjedne zemlje, djelovala je kao simpatičan, ali pomalo naivan pokušaj mirenja zaraćenih strana. No, prilikom posjeta Indiji uvjerili smo se da je takav pristup u dobroj mjeri ukorijenjen u filozofiji naroda, pa čak i promoviran kao poželjan način kako rješavati konflikte.

Primjerice, posjetitelji impozantnog kompleksa Akshardham podignutog 2005. u slavu hinduističke kulture, kroz filmove, igru i zabavnu predstavu na kraju dana, zanimljivu posebno najmlađima, uče o filozofiji mirnog pristupa rješavanju problema. Svojevrsnom “pripitomljavanju” bijesa.

67

posto iznosila je izlaznost na prošlim parlamentarnim izborima u Indiji

Rat ne može biti rješenje
“Naš je stav od prvoga dana da rat ne može biti način rješavanja problema, ne u doba kad je svijet toliko premrežen kao što je danas”, objašnjava Jaishankar. “Indija je odmah po izbijanju eskalacije sukoba pozvala i Ukrajinu i Rusiju na dijalog. Koliko je takvih slučajeva bilo otkako je osnovan UN? Pa naš je najstariji! Već mjesec dana nakon što je stekla nezavisnost, Indija je napadnuta. Je li netko tada skočio zbog toga? Nije. Svijet je prilično nekonzistentan kad su takve stvari u pitanju.

Da se razumijemo, potpuno je legitimno od zapadnih zemalja očekivati da žele privući što više zemalja na svoju stranu, s tim nemamo nikakav problem. Ali evo, kad se toliko inzistira na sankcijama Rusiji, Indija je svojevremeno pozivala na uvođenje sankcija Južnoafričkoj Republici zbog apartheida. Malo se tko odazvao, tako da… Mišljenja smo da je UN-u potrebna stanovita reforma. Svijet danas neće stati zato što je stao UN”.

U kojoj mjeri Indija osjeća da postaje ruska spasonosna opcija u situaciji kad zapad odbija trgovati s njom?

“Hm, primijetio bih i da su neke zapadne zemlje pored svih osuda agresije ipak nastavile trgovati s Rusijom. Mi vidimo da je Rusija u posljednje dvije godine značajno intenzivirala trgovinu s Azijom. Kupujemo vrlo malo plina, naftu već kupujemo u većim količinama. Indija ipak najveću trgovinu ostvaruje sa Zapadom, dok na Kinu nemamo lijep pogled kad je u pitanju sfera digitalnog.

Zbog poznatih vam stvari, u Indiji više nema Huaweija, i ne krijemo da imamo određeni oprez po pitanju tehnologija koja dolazi iz te zemlje. Ali i mi i Kina i Rusija članice smo BRICS-a, moramo surađivati. Mada bih vam skrenuo pažnju i da je Indija članica Quada (sigurnosni forum i strateški dijalog među vladama SAD-a, Australije, Indije i Japana) koji je za nas vrlo važan i, rekao bih, operativniji od BRICS-a.

Sva naša trgovinska razmjena kad su tehnologije u pitanju, od poluprovodnika i čipova do zelenih zehnologija odvija se u najvećoj mjeri u partnerstvu sa zapadnim zemljama, SAD-om i Europskom unijom”, istaknuo je Jaishankar.

Komentirajte prvi

New Report

Close