SAD plasmanom u Europu postao vodeći izvoznik LNG-a

Autor: Poslovni dnevnik , 26. srpanj 2022. u 22:00
Do lipnja SAD je izvezao oko 57 milijardi kubnih metara, a 39 milijardi m3 otišlo je u Europu/REUTERS

Najveći svjetski proizvođač prirodnog plina postao je najveći izvoznik LNG-a u svijetu u prvoj polovini 2022. godine.

Kada je američki predsjednik Joe Biden obećao europskim čelnicima u ožujku da će pomoći u osiguravanju nove opskrbe ukapljenog prirodnog plina (LNG) kako bi se nadoknadile nestašice nastale nakon ruske invazije na Ukrajinu, njegovo je obećanje dočekano sa skepsom.

Naime, američka LNG industrija već je dostigla svoja izvozna ograničenja, a globalnim tržištem dominiraju dugoročni ugovori koji mogu diktirati kamo će izvezeni plin ići tijekom 20 godina. No, pokazalo se da je Bidenovo obećanje možda čak bilo preskromno.

SAD je na putu da premaši Bidenovu obećanje iz ožujka o dodatnih 15 milijardi prostornih metara LNG-a za Europu u ovoj godini, prema Reutersovoj analizi podataka o izvozu.

Najveći svjetski proizvođač prirodnog plina postao je najveći izvoznik LNG-a u svijetu u prvoj polovini 2022. godine.

No, s obzirom na ogromnu svjetsku potražnju za prirodnim plinom, ovaj europski uvoz dolazi na račun siromašnijih zemalja, poput Pakistana i Indije, koje bi se mogle suočiti s energetskim deficitom ili biti prisiljene na nove sporazume s Rusijom.

Do lipnja ove godine SAD je izvezao oko 57 milijardi kubnih metara LNG-a, a 39 milijardi prostornih metara ili 68 posto otišlo je u Europu, prema podacima Refinitiva.

U Europu je tijekom cijele 2021. godine izvezao 34 milijarde prostornih metara li 35 posto ukupnog izvoza.

To znači da su Sjedinjene Države već poslale više plina u Europu tijekom prvih šest mjeseci ove nego cijele 2021. godine. Ako se izvoz u Europu nastavi istim tempom, ukupni rast u odnosu na 2021. bio bi za oko 45 milijardi prostornih metara.

Komentirajte prvi

New Report

Close