SAD i Velika Britanija pokušavaju izgladiti napetosti s Parizom

Autor: Ana Blašković , 20. rujan 2021. u 22:00
Foto: pixabay

Geopolitičko preslagivanje na Pacifiku zaoštrilo odnose globalnih igrača.

Nakon što je Australija otkazala kupnju francuskih podmornica odlučivši se na strateško partnerstvo s SAD-om i Velikom Britanijom što je službeni Pariz opisao kao “nož u leđa” i u potezu bez presedana povukao veleposlanika iz Washingtona na konzultacije, diplomacija punom parom radi na izglađivanju odnosa.

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je zatražio razgovor s francuskim šefom države Emmanuelom Macronom. Glasnogovornik predsjednika Francuske novinarima je rekao da će se poziv dogoditi u narednim danima te da Macron želi dobiti “pojašnjenja”. Diplomatske linije užarile su se i na Otoku; britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je rekao da je “veoma ponosan” na odnose svoje zemlje i Francuske te da je “naša ljuba prema Francuskom neizbrisiva”.

Australsko otkazivanje nabavke podmornica vrijednog 50 milijardi dolara nije samo pitanje izgubljenih prihoda već stvaranja savezništva triju sila u pacifičkoj regiji iz kojeg je Pariz isključen iako u toj regiji ima prekomorske teritorije i geopolitički interes. Iza svega stoji američko okretanje fokusa na Pacifik i traženje saveznika u obuzdavanju kineske ekspanzije. U tom stavu Europska unija, prvenstveno Njemačka i Francuska, pokušava ostati relativno neutralna i nastaviti ekonomske i trgovinske veze s Kinom što analitičari tumače kao okidač da je Francuska izigrana u dogovoru triju sila.

Odluka Austalije da nabavi nuklearne podmornice od SAD-a umjesto konvencionalnih dodatno se tumači kao pokušaj SAD-a da pojača pritisak prema Kini u indopacifičkoj regiji. Očekivano, službeni Pekind žestoko je kritizirao dogovor SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije nazvan AUKUS, nazvavši ga “ekstremno neodgovornim”. Francuska je pak žestoko odgovorila pozvavši veleposlanike iz SAD-a i Australije nazvavši dogovor izigranim povjerenjem.

“Bilo je laži, bilo je dvoličnosti, bilo je izgranog povjerenja, bilo je prijezira. Dakle, između nas nije OK, uoće nije OK. To znači da imamo krizu”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean Yves Le Drian tamošnji medijima. “Opozvali smo veleposlanike kako bi pokušali razumjeti i pokazati tim našim bivšim partnerskim zemljama da smo duboko nezadovoljni. No, također, kad su već ovdje imat ćemo priliku ponovno evaluirati našu poziciju kako bismo u najvećoj mjeri obranili naše interese u Australiji i SAD-u”, dodao je. Le Drian je također rekao da zasad nije utvrđen datum povratka dvojce ambasadora, a Francuska je soim toga i otkazala sastanak Pariza i Londona.

Glasnogovornik francuskog predsjednika rekao je u ponedjeljak da ugovor o nabavci podmornica s Australijom predviđa “kompenzacije”, no nije otkrio o kojima se iznosima radi. Prema pisanju Reutersa, kad je Australija potpisala ugovor s Francuskom 2016. Trošak izgradnje podmornica iznosio je 40 milijardi dolara.

Reperkusije tog poteza daleko su veće od izgubljenog prihoda za Francusku. Francuska je marginalizirana u geostrateškoj areni u kojoj ima političke i ekonomske interese, a to je velik udarac uoči izbora u travnju iduće godine i preuzimanja predsjedništva nad EU u siječnju 2022. “Eskalacijom spora Macron pokušava staviti velik dio domaćeg javnog mijenja na svoju stranu, ali i prisiliti druge članice EU da zauzmu strane i ne okolišaju stalno oko europske obrambene i industrijske strategije”, istaknuo je Mujitaba Rahman iz konzultanstke tvrtke Eurasia.

Komentirajte prvi

New Report

Close