S Macronom u Beograd stiže Euronews, kreće Juronjuz

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2019. u 07:30
Emmanuel Macron stigao je u Beograd/Reuters

Glavnog urednika srpskog kanala odabrat će Euronews, a ta mreža imenovat će i članove Uređivačkog kolegija.

U okviru posjeta Srbiji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je počeo u ponedjeljak, predstavnici televizijske mreže Euronews, vodećeg europskog međunarodnog informativnog kanala, i HD-WIN, medijske grupe u vlasništvu Telekoma Srbija, najavljuju partnerski projekt pokretanja Juronjuz Srbija, informativnog kanala i digitalne platforme nam?njene publici srpskog govornog područja.

Kako je priopćio Telekom Srbija, "taj će kanal promovirati pouzdane i nezavisne medije u Srbiji, a potencijalno i na drugim teritorijama gdje je srpski jezik u upotrebi".  Taj kanal predstavlja dio strateške ambicije Euronewsa da se pozicionira kao prva globalno-lokalna medijska kuća u svijetu, navodi se u priopćenju.

Ovo je druga franšiza koju Euronews pokreće, a ispituje se i mogućnost i drugih sličnih projekata. Kako je predviđeno ugovorom, koji su potpisale obje grupe, HD-WIN  i u Telekomu Srbija imat će koristi od prepoznatljivosti i reputacije brenda, vezujući svoj novi kanal s poznatim imenom u nezavisnom novinarstvu, stoji u priopćenju.

 

100 ljudi

zaposlit će srpska franšiza Euronewsa

Novi kanal zaposlit će skoro 100 ljudi. Glavnog urednika srpskog kanala odabrat će Euronews i bit će zaposlen u Juronjuzu, a Uređivački odbor će biti uspostavljen i kontroliran od strane Euronewsa. Kako je najavljeno, Macronov posjet omogućit će razgovore i o nekim drugim projektima, kao što je gradnja beogradskog metroa. 

"O metrou se govorilo osamdesetih godina. Mislim da se približavamo fazi kada će početi kopanje, ali imam dojam da tu ima jedna neriješena stvar, a to je odnos francuskih i kineskih interesa", prokomentirao je predsjednik Europskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja činjenicu da je za gradnju metroa zainteresirana po jedna francuska i kineska kompanija.

"Nije nemoguće da bude zajednički projekt, jer je dovoljno velik. Po ekonomskim pokazateljima vjerojatnije je da bi dobili Kinezi, nego Francuzi, jer Kinezi imaju jeftinu radnu snagu", kaže Crnobrnja, uvjeren da bi Kinezi ponudili jeftiniju varijantu.  O tome pišu i francuski mediji, navodeći da je Balkan važan dio novog puta svile i ističu da je Kina radila na jačanju ekonomske moći i suradnje dajući Srbiji kredite s niskim kamatama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close