S kojim cjepivom protiv korone se najlakše prelaze granice?

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2021. u 08:23
Foto: Frank Rumpenhorst/dpa /DPA/PIXSELL

Ponovna uspostava neproblematičnog međunarodnog putovanja možda je najbolji pokazatelj jesmo li se zaista vratili u neki oblik normale.

Broj međunarodnih dolaznih letova u turizmu je u 2020. pao za 74% u odnosu na 2019. U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do oporavka na tom području. Na svijetu je do sada primijenjeno 3.7 milijardi doza cjepiva protiv covida-19 te su mnogi odlučili spakirati svoje kofere i krenuti na putovanje izvan zemlje. No, treba znati da nisu sva cjepiva jednako vrijedna prilikom prelaska granice.

Različite zemlje prihvaćaju različita cjepiva

Mnoge vlade su dale zeleno svijetlo samo onima koji su se cijepili određenim cjepivima.

Europska unija je, primjerice, ovog mjeseca natuknula kako neće dozvoliti ulazak onima koji su primili Covishield, indijsku verziju cjepiva AstraZenece, jer ga nije odobrio europski regulator za lijekove. Indija je zaprijetila odmazdom i rekla kako “može uvesti recipročnu odluku za priznavanje EU digitalne potvrde”. BBC navodi kako se situacija s Covidshieldom odnosi na politiku Europske unije, a ne na onu pojedinih država članica te da su Austrija, Njemačka, Slovenija, Grčka, Irska i Španjolska priopćile kako dozvoljavaju ulazak onim posjetiteljima koji su se cijepili tim cjepivom, prnosi Index.

Svjetska zdravstvena organizacija je, uz AstraZenecu, odobrila i Pfizer-BioNTech, Modernu, Johnson & Johnson i dva kineska cjepiva. No kakvo je stanje globalno s prihvaćenosti različitih cjepiva za prelazak granice?

AstraZeneca najprihvaćenije cjepivo, slijedi Pfizer

Prema podacima stranice VisaGuide.World, najprihvaćenije cjepivo diljem svijeta, u smislu prelaska granice, jest ono AstraZenece, koje je odobrilo 119 zemalja, uključujući i WHO.

Nakon AstraZenece dolazi Pfizer-BioNTech koji je odobrilo skoro 90 zemalja, a zatim Sputnik V (priznaje više od 60 država). Nakon toga dolaze Moderna i Johnson & Johnson. S druge strane, kineski CanSinoBio priznalo je samo nekoliko država. Na stranici VisaGuide možete provjeriti koje zemlje priznaju cjepivo koje ste vi primili. U prvi redak upišite cjepivo, a u drugi željeno odredište, nakon čega ćete dobiti traženu informaciju.

Još jedan problem za turizam

Problem nije samo prelazak granice. Iako SAD za sada ne traži potvrdu o cijepljenu za ulazak u zemlju (mada je, među ostalima, zatvorena za Britance, Europljane, Kineze i Indijce), Kanađani cijepljeni AstraZenecom izrazili su zabrinutost zbog mogućih problema prilikom ulaska u objekte koji zahtijevaju potvrdu o primljenom cjepivu koje je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Naime, mada je SAD naručio 300 milijuna doza cjepiva AstraZeneca, FDA ga još uvijek nije odobrila, piše The Economist.

Turistička industrija je zabrinuta da bi ovakva ograničenja mogla zadržati ljude kod kuće. Nick Carreen iz Međunarodne udruge za zračni prijevoz smatra da je nedostatak sporazuma među vladama “još jedna prepreka pri poduzimanju putovanja”. Mariangela Simao, pomoćnica glavnog voditelja WHO-a-u, rekla je da je Europski parlament preporučio zemljama da razmotre prihvaćanje cjepiva koja su na WHO-ovom popisu za hitno odobrenje.

Među cjepivima za koja je trenutno malo vjerojatno da će dobiti međunarodno odobrenje su ruski Sputnik V, indijski Covaxin i kubansko cjepivo Abdala.

Komentirajte prvi

New Report

Close