Ruski prihodi od energenata porasli 20 posto, ali ne zbog povećane prodaje

Autor: Josipa Ban , 06. ožujak 2023. u 13:25
Ruska državna blagajna od energenata u veljači je ubrala 521 milijardu rubalja, odnosno 6,9 milijardi dolara/SHUTTERSTOCK

Promjene u poreznom tretmanu odrazile se na skok priljeva u državnu blagajnu.

Ruski prihodi od energenata u veljači su porasli za petinu, piše Financial Times. No, kako navode, taj se porast više može pripisati promjenama u oporezivanju nego u povećanom izvozu. Usto, ostvareni su prihodi i dalje daleko ispod prošlogodišnjeg mjesečnog prosjeka.

I dok je on prošle godine iznosio prosječnih 965 milijardi rubalja mjesečno ruska je državna blagajna od energenata u veljači ubrala 521 milijardu rubalja, odnosno 6,9 milijardi dolara, pokazalo je izvješće ruskog ministarstva financija.

Slabiji rubalj
Povećanje ruskog poreza na eksploataciju ugljikovodika donijelo je proračunu 34 posto više prihoda od nafte u veljači u odnosu na prethodni mjesec te gotovo tri puta više prihoda od plina. Za sav ovaj porast uglavnom je zaslužan Gazprom, piše FT, jer je u ta energetska kompanija u vlasništvu države uplatila 50 milijardi rubalja više nego u siječnju.

20

posto na vrijednosti izgubila je ruski rubalj od početka prosinca

To je ujedno i fiksni iznos koji će, povrh ostalih nameta, plaćati do 2025. Osim toga, napisao je Dmitry Polevoy, voditelj investicija u Locko-Investu, ruski su državni prihodi profitirali od slabe rublje. “Ruska je valuta na najnižoj razini u posljednjih deset mjeseci te je od početka prosinca izgubila 20 posto vrijednosti”, ističe Polevoy.

U državni je proračun tako prošli mjesec uplaćeno 12,3 milijardi rubalja više od planiranog. Istovremeno, mjesečna je izvozna carina na plin pala 44, a na naftu 63 posto, što je najniža razina naknada koju je država ubrala u posljednjih pet godina.

Na njih su posve sigurno utjecale i sankcije te ograničenje uvoza nafte nametnuti zbog rata u Ukrajini. Prema posljednjim podacima europskog statističkog ureda Eurostata trgovinski je deficit Europske unije i Rusije, zbog drastičnog pada uvoza ugljena, plina i nafte u prosincu pao na trećinu u odnosu na razinu na kojoj je bio prije rata. Trgovinski je deficit između bloka 27 i Rusije tako u prosincu prošle godine iznosio šest milijardi eura dok je u ožujku iste godine bio 18,2 milijarde eura.

Europski statističari objašnjavaju da je trgovina s Rusijom pala nakon što je Unija nametnula uvozna i izvozna ograničenja na nekoliko proizvoda zbog napada na Ukrajinu. “Učinci ovih mjera posebno su vidljivi posljednjih mjeseci”, kažu iz Eurostata.

Ograničenja trgovine
Ruski uvoz u EU pao je s 9,5 posto u veljači 2022. na 4,3 posto na kraju prošle godine. Istovremeno je europski izvoz u Rusiju pao s četiri na dva posto, pokazuju podaci Eurostata. Robe kojom dvije države najviše trguju i dalje su iste kojima se trgovalo i prije rata u Ukrajini, a to su ugljen, prirodni plin, gnojivo, nafta te željezo i čelik.

Praksa je pokazala da je postizanje energetske neovisnosti sve samo ne jednostavan i brz posao, piše FT. Doduše, cilj je to koji si je Europa zacrtala i prije izbijanja rata u Ukrajini, a čiju je realizaciju sukob preko noći ubrzao. No, to je skup proces koji za sada u velikoj mjeri nadoknađuju, kroz subvencije cijena energenata, države.

Komentirajte prvi

New Report

Close