Ruski NIS neće kupiti Petrohemiju

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2019. u 21:59
Petrohemija posluje pozitivno i zapošljava 1450 radnika

Stručnjaci tvrde da Gasprom Neft ne zanima tvornica u koju treba uložiti 200 mil. €.

Iako vlast u Srbiji očekuju da bi na natječaju za privatizaciju Petrohemije mogla sudjelovati i Naftna industrija Srbije (NIS), u vlasništvu ruskog Gasprom Nefta, domaća stručna javnost smatra da su šanse da Rusi preuzmu kompaniju iz Pančeva ravne nuli, piše Danas.

Natječaj za Petrohemiju treba biti raspisan krajem godine, a do sada se nije pojavio ozbiljno zainteresirani kupac.

Na nedavnom sastanku Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i Kirila Tjurdenjeva, direktora NIS-a, razgovaralo se i o mogućnosti sudjelovanja NIS-a na natječaju za Petrohemiju.

"Još na početku pregovora o kupovini NIS-a ruska strana se izjasnila da ne želi Petrohemiju. Ne vjerujem da su Rusi promijenili mišljenje jer u kompaniju treba uložiti oko 200 milijuna eura", kaže Branko Pavlović, privatizacijski savjetnik.

"Preostaju dva rješenja. Prvo je da država zadrži Petrohemiju, ponaša se kao odgovoran vlasnik i ulaže u modernizaciju. Cijena petrohemijskih proizvoda visoka je te Petrohemija posluje u plusu. Ili Petrohemija može otići u stečaj što znači gubitak radnih mjesta", kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Petrohemija sada posluje pozitivno  i zapošljava 1450 radnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close