Ruske banke tuku se za umirovljenike

Autor: Tomislav Pili , 22. veljača 2017. u 22:00
Sberbank je lani zatvorio osam posto poslovnica, odnosno više od 1300/REUTERS

VTB je osnovao Poštansku banku koja će proširiti poslovnice u 20.000 poštanskih ureda gdje se isplaćuje 40 posto mirovina.

Dvije vodeće ruske državne banke, Sberbank i VTB, krenule su u odlučujući boj za preraspodjelu klijenata.

Poštanska banka – u vlasništvu druge po veličini financijske grupacije VTB – planira do kraja 2019. udvostručiti broj poslovnica ulaskom u 20.000 poštanskih ureda te povećati broj zaposlenih za 7000 ljudi na 18.000 zaposlenika. Poštanska banka osnovana je prošle godine promjenom imena nekadašnje VTB-ove komercijalne Leto banke i ulaskom u partnerstvo s nacionalnim poštanskim operaterom.

 

24 bilijuna

rublji ili 417,6 milijardi dolara iznosi štednja ruskih građana

Poštanska banka prvenstveno računa na privlačenje računa i ušteđevine umirovljenika. U takvom pristupu pošta je prirodni partner jer se 40 posto mirovina u Rusiji isplaćuje u poštanskim uredima. Kako je u intervjuu Bloombergu izjavio Dmitrij Rudenko, predsjednik Uprave te banke, masovni segment je često podcijenjen. "Neka prikupljamo male depozite, ali imat ćemo ih gomilu", kaže Rudenko.

Štednja Rusa u siječnju je dosegla 24 bilijuna rublji (417,6 milijardi dolara), od čega Sberbank drži 11,4 bilijuna rublji (200 milijardi dolara). No, Sberbank sve više okreće leđa masovnom segmentu u čemu Poštanska banka vidi svoju priliku. Zbog naglaska na internetsko bankarstvo Sberbank je lani zatvorila više od 1300 poslovnica, osam posto od ukupnog broja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close