Rusija već iduće godine počinje prelaziti s izvoza nafte i plina na novi energent

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2020. u 08:30
FOTO: REUTERS/Vladimir Soldatkin/File Photo

Međunarodni zeleni trend značajna je prijetnja ruskoj ekonomiji koja trenutno uvelike ovisi o izvozu nafte, plina i ugljena.

Rusko ministarstvo energetike objavilo je terminski plan za početak proizvodnje vodika kao energenta do 2024. godine, nastojeći pripremiti zemlju za postugljičnu eru, donosi medijski kanal Russia Today (RT).

Državni plinski monopolist i najveća ruska kompanija Gazprom te državna korporacija za nuklearnu energiju Rosatom, imenovani su u planu nositeljima razvoja „vodikove energetike“.

Budući da velik dio svijeta u bliskoj budućnosti želi smanjiti ovisnost o nafti i plinu, ruska vlada očekuje napredak prema energetskom sektoru koji će se oslanjati na raznolikije izvore nego sada, kada stoji na naftno-plinskim osnovama.

Pored toga, međunarodni zeleni trend značajna je prijetnja ruskoj ekonomiji koja trenutno uvelike ovisi o izvozu nafte, plina i ugljena.

Počevši od 2021. godine, vlada namjerava Rusiju pozicionirati kao značajnog svjetskog opskrbljivača vodikom, s ciljem da taj plin zauzme značajno mjesto u izvoznoj energetskoj bilanci.

Gazprom će 2021. započeti razvijati i testirati metan-vodičnu turbinu, s ciljem uporabe čiste energije za napajanje raznih načina prijevoza.

Osim Gazproma i Rosatoma, drugi po veličini ruski proizvođač prirodnog plina Novatek također je najavio interes za ulazak na tržište vodika, a glasnogovornik kompanije rekao je da će „vodik igrati značajnu ulogu u budućoj energetskoj bilanci“.

Komentirajte prvi

New Report

Close