Rusija ulaže 22 milijarde dolara u iduće tri godine, objavili gdje će otići novac iz fonda za crne dane

Autor: Poslovni dnevnik , 10. rujan 2021. u 07:01
Anton Siluanov, ministar financija/SHUTTERSTOCK

Središnja banka upozorila je na opasnost inflacije bude li vlada preduboko posegnula u fond u koji se slijevaju prihodi od nafte.

Rusko ministarstvo financija i središnja banka dogovorili su se da će iz fonda za “crne dane” do 2024. godine izdvojiti 1,6 bilijuna rubalja (21,81 milijardi dolara) za financiranje infrastrukturnih projekata, rekao je ministar financija Anton Siluanov.

Središnja banka upozorila je na opasnost inflacije bude li vlada preduboko posegnula u fond u koji se slijevaju prihodi od nafte, a do početka rujna akumulirao je 190,5 milijardi dolara.

Ulaganja iz fonda ne smjela premašiti bilijun rubalja u razdoblju od tri godine, poručili su iz središnje banke, no vlada želi povećati državnu potrošnju kako bi gospodarstvo nastavilo rasti unatoč poskupljenju kredita zbog podizanja ključnih kamatnih stopa.

“Dogovorili smo se sa središnjom bankom da ćemo iz NWF-a kroz četiri godine, uključujući i ovu, izdvojiti 1,6 bilijuna rubalja za nove projekte. Većina novca bit će upotrijebljena u naredne tri godine”, rekao je Siluanov.

Dodao je i da se Rusija trenutno dovoljno zadužuje na domaćem tržištu i da, iako je zadržala pravo na korištenje tržišta euroobveznica, za sada nema za time potrebe.

“Uvijek gledamo odnos između uvjeta zaduživanja na domaćem i na inozemnom tržištu pa ćemo, ovisno o tome kako se situacija bude razvijala, odlučiti trebamo li izaći na inozemna “, objasnio je ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close