Rusija napušta porezni sustav koji joj je donio rast ekonomije

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2020. u 09:19
FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov

Putin ukida ‘flat tax’ u kojem svi plaćaju jednak porez, bogatima sada veće opterećenje.

Rusija je odustala od flat taxa. Predsjednik Vladimir Putin potpisao je početkom ovog tjedna zakon kojim se povisuju porezi na dohodak za najbogatije Ruse, čime je prekinuta praksa tzv. flat taxa, odnosno poreza na dohodak koji je jednak za sve građane bez obzira na to koliko zarađuju.

Dosad su svi Rusi plaćali 13 posto poreza na primanja, poše Večernji list, a odsad će najbogatiji plaćati 15 posto. Uvođenje tog jednostavnog poreznog sustava bila je jedna od ključnih Putinovih reformi 2001., na početku njegove dvadesetogodišnje vladavine, koja je pridonijela liberalizaciji ruskog gospodarstva i velikom ekonomskom bumu od ranih 2000-ih do 2008.: prosječan rast gospodarstva od 7% i smanjenje javnog duga s 92 na 10 posto u samo sedam godina.

Od 1. siječnja 2021. Rusi koji godišnje zarađuju više od pet milijuna rubalja (mjesečno oko 35 tisuća kuna bruto) plaćat će 15 posto poreza na dohodak na iznos veći od tih pet milijuna rubalja, što uključuje oko 570 tisuća ljudi, prema portalu Meduza. Tih 0,5% stanovništva kontrolira oko 15% bogatstva u zemlji. Putin tvrdi da bi povećanje poreza moglo u državnu blagajnu donijeti 60 milijardi rubalja koje će se, tvrdi predsjednik, koristiti za liječenje bolesne djece. Putin je prvi put ove promjene najavio u lipnju kada je rekao da je jednostavni flat tax omogućio da se “plaće i prihodi izvuku na svjetlo dana te da se pojednostavi porezna administracija”, no da su promjene u vladi i pojava digitalnih tehnologija omogućile promjene. Drugim riječima, prije 20 godina zbog slabih je kapaciteta birokracije za prikupljanje poreza ovakav jednostavni porezni sustav bio najlakše rješenje, što danas više nije slučaj.

Pionirska zemlja u uvođenju ovakvog poreznog sustava bila je Estonija, u kojoj je 1994. uveden flat tax od 26% koji je u međuvremenu smanjen na 20% te je ostao na toj razini do danas. Rumunji i Bugari pak plaćaju 10% poreza na dohodak bez obzira na to koliko zarade, a Česi 15%. S druge strane, Litva je 2019. odustala od ovakvog sustava. U nekima od ovih zemalja ipak se ne radi o čistom flat taxu zbog iznimaka od plaćanja poreza, primjerice onih s najmanjim plaćama.

Komentirajte prvi

New Report

Close