Ne mogu putovati, pa kod kuće troše 30 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2020. u 11:32
U srpnju i kolovoz pad odlazaka ruskih turista u turska ljetovališta iznosio je 80 posto/REUTERS

U kolovozu je svega 440.000 Rusa posjetilo Tursku, jednu od top destinacija za odmor prije pandemije.

Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili novac u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.

Takve procjene među rijetkim su dobrim vijestima za rusko gospodarstvo, pogođeno niskim cijenama nafte na svjetskom tržištu i zatvaranjem zbog pandemije. Ove godine BDP će pasti 4 posto, a deficit u proračunu u prvih devet mjeseci dosegnuo je 23 milijarde dolara.

U kolovozu je svega 440.000 Rusa posjetilo Tursku, jednu od top destinacija za odmor prije pandemije, ili 60 posto manje nego u istom razdoblju godine ranije, pokazuju podaci turske vlade.

U srpnju i kolovozu pad je iznosio čak gotovo 80 posto. Uz pretpostavku da će ograničenja putovanja ostati na snazi, Rusija bi u 2020. mogla uprihoditi procijenjenih 30 milijardi dolara zbog zaustavljanja međunarodnog turizma, rekla je Sofia Donec, glavna ekonomistica u tvrtki Renaissance Capital.

„Osjetljivo je pitanje na što su ruski građani potrošili novac koji nisu odvojili za putovanja“, dodala je. U svakom slučaju, manji uvoz znači snažniji rubalj, istaknula je.

Potrošnju bi dodatno mogli pritisnuti smanjeni prihodi zbog pandemije, a strah od gubitka posla i nove mjere zatvaranja nagnali su Ruse na veću štednju, rekao je Vladimir Tikhomirov, glavni ekonomist u BCS Global Marketsu. „U konačnici, efekt od štednje na turizmu vjerojatno neće biti tako značajan“, dodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close