Rusija do listopada zabranjuje uvoz benzina i dizela

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2020. u 21:59
Rusima je do sada bilo jeftinije kupovati derivate u Bjelorusiji/REUTERS

Vlada u Moskvi je odluku o zabrani uvoza donijela 25. svibnja, na na snazi će biti za razdoblje do 1. listopada.

U Rusiji je od utorka na snazi privremena zabrana uvoza benzina, dizela, kerozina, brodskog goriva i plinskog ulja, a Kremlj ju je uveo kao potporu domaćoj naftnoj industriji suočenoj s padom potražnje zbog epidemije koronavirusa. No, mjera će se najvjerojatnije negativno odraziti na rafinerije u susjednoj Bjelorusiji koje su do sada dobro zarađivale od ruskih kupaca.

Kako prenose agencije, vlada u Moskvi je odluku o zabrani uvoza donijela 25. svibnja, na na snazi će biti za razdoblje do 1. listopada, a uslijedila je nakon što su u travnju isporuke benzina iz Bjelorusije u Rusiju željeznicom naglo porasle te su dosegnule 1,5 posto ukupne potrošnje benzina u Rusiji.

To je pak povezano s činjenicom da su mnogi ruski kupci bjeloruskog goriva, uzimajući u obzir troškove prijevoza, plaćali barem 500 rubalja manje po toni nego da su kupovali naftne derivate na domaćem tržištu na kojemu je ponuda pala. R

uski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je zabrana uvoza jeftinog benzina u Rusiju predložena kao prisilna antikrizna mjera na razdoblje od šest mjeseci. Napomenuo je da mnoge zemlje pribjegavaju toj, ne u potpunosti tržišnoj, ali potrebnoj mjeri.

Zabrana uvoza, kako je rekao, ujedno je potpora domaćoj preradi nafte i održavanju zaposlenosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close