Rusi glavni kandidati za kupovinu Petrohemije

Autor: Poslovni dnevnik , 30. prosinac 2018. u 22:00
Kompanija iz Pančeva lani je imala najveću neto dobit u Srbiji

Ako Rusi odustanu Srbija računa na kineske petrokemijske divove kao moguće partnere Petrohemije.

Natječaj za privatizaciju Petrohemije iz Pančeva bit će raspisan u veljači sljedeće godine. Nekoliko ruskih kompanija je, kako doznaju Večernje novosti, zainteresirano za kupovinu Petrohemiju, ali najozbiljniji kandidat je Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gazprom Nefta.

"Petrohemija je prošle godine imala najveću neto dobit u Srbiji", kaže neimenovani sugovornik lista, dobro upućen u poslovanje Petrohemije. Nakon otpisa dijela dugova (47,7%) i pretvaranja drugog dijela (52,3%) u dionice kompanije, dobit Petrohemije, poznate godinama po gubicima, 2017. godine iznosila je 40,4 milijarde dinara (oko 250 mil. kuna).  "Rusi su vrlo zainteresirani za suradnju s Petrohemijom, ali ako do toga iz nekih razloga ne dođe, Srbija ima plan B. U svakom slučaju ćemo pronaći strateškog partnera za pančevaču tvornicu", objašnjava sugovornik beogradskog lista.

 

47,7 posto

dugova tvrtke je otpisano, a ostatak pretvoren u dionice

Prema njegovim riječima, ako Rusi odustanu Srbija računa na kineske petrokemijske divove. S druge strane, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nedavno je izjavio da Petrohemiju mogu kupiti Kazahstanci, Rusi ili Azeri koji imaju nafte i nemaju problema s plinom, jer 12 posto sirovine za tvornicu čini upravo plin. "Gazprom Neft i NIS zainteresirani su za Petrohemiju i u sljedećem razdoblju intenzivirat će se razgovori s ruskom stranom", izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije u Sankt-Peterburgu.

I prijašnjih godina bilo je pokušaja da se nađe kupca za Petrohemiju, ali bez ikakvih rezultata.  Prošle godine je Ministarstvo gospodarstva pozvalo zainteresirane za kupovinu tri tvornice, među kojima je bila i Petrohemija, za koju su stigla dva pisma o zainteresiranosti za suradnju. Međutim, taj prošlogodišnji javni poziv nije bio obvezujući.

Komentirajte prvi

New Report

Close