Rumunjska snižava poreze, potiče rast

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. travanj 2014. u 17:40
Thinkstock

Rumunjska će ukinuti porez na reinvestiranu dobit i smanjiti druge poreze kako bi potaknula otvaranje novih radnih mjesta i osigurala 3-postotni rast u ovoj godini, najavila je u današnjem razgovoru za Reuters ministrica financija.

 Rumunjska će ukinuti porez na reinvestiranu dobit i smanjiti druge poreze kako bi potaknula otvaranje novih radnih mjesta i osigurala 3-postotni rast u ovoj godini, najavila je u današnjem razgovoru za Reuters ministrica financija.

"Namjeravamo ukinuti odredbu o oporezivanju reinvestirane dobiti i nadamo se da će to potaknuti ulaganja i kreiranje kapitala", najavila je ministrica Ioana Petrescu u prvom razgovoru za inozemne medije od preuzimanja dužnosti u ožujku.

Mjera će vjerojatno biti uvedena u srpnju, što znači da će njezin utjecaj na proračun biti skroman, u visini oko 20 do 30 milijuna leja (šest do devet milijuna dolara), napominje Petrescu.

Čim joj okolnosti dopuste, vlada će također za pet postotnih bodova smanjiti doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, sniziti stopu PDV-a na određene prehrambene proizvode i uvesti nižu poreznu stopu za pojedine dohodovne razrede, dodaje ministrica.

Sniženje poreza trebalo bi održati relativno visoku stopu gospodarskog rasta a Petrescu istodobno najavljuje i mjere smanjenja deficita kako bi Rumunjska ostvarila zacrtane ciljeve za ovu godinu.

Rumunjska je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) sklopila standby aranžman vrijedan četiri milijarde eura, nakon pucanja balona na tržištu nekretnina 2009. koji je gurnuo zemlju u recesiju.

U sklopu tog aražmana Bukurešt se obvezao provesti mjere smanjenja deficita i ekonomske reforme, uključujući sređivanje stanja u državnim poduzećima.

Vlada cilja na proračunski deficit definiran MMF-ovim kriterijima u visini 2,2 posto BDP-a u ovoj godini, u usporedbi s 2,5 posto koliko je iznosio u 2013.

Vladine prognoze ovogodišnjeg gospodarskog rasta više su pak od onih MMF-a koji ga je procijenio na 2,2 posto.

"Vjerujem da ćemo ove godine također ostvariti godišnji rast možda u visini oko tri posto BDP-a a mislim da se to može podržati fiskalnim mjerama usmjerenim na poticanje rasta", kaže Petrescu.

Rumunjska spada među najsiromašnije članice Europske unije ali njezino gospodarstvo u posljednje vrijeme raste brže od ostalih u skupini, zahvaljujući oživljavanju izvoza i odličnoj prošlogodišnjoj žetvi. Tako su u posljednja tri mjeseca 2013. aktivnosti poskočile 5,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close