Rudnik Breza može se spasiti, Zenici nema pomoći

Autor: Poslovni dnevnik , 10. rujan 2019. u 21:59
Dva BiH rudnika mrkog ugljena za poreze i doprinose dužna su oko 840 milijuna kuna

U Sarajevu održan prosvjed rudara kojima zbog blokade računa nisu isplaćeni topli obroci, opći štrajk zakazan za petak.

Nakon što je Porezna uprava FBiH zbog dugovanja za poreze i doprinose od 211 mil. KM (oko 840 mil. kuna), krajem kolovoza blokirala račune rudnicima mrkog ugljena Zenica i Breza (s ukupno 2800 radnika), rudari kojima zbog toga nije isplaćen topli obrok, prošle su subote zaustavili rad. 

Jučer su u Sarajevu održali prosvjed ispred zgrade vlade FBiH, a ranije, u ponedjeljak, održan je sastanak predstavnika vlade FBiH, Porezne uprave, Elektroprivrede BiH i menadžmenta rudnika nakon kojeg je Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, rekao da za rudnik Breza ima rješenja, te da se u sljedećih pet-šest dana "očekuje da se ona poslože". "Zaključak je da Rudnik Breza, uz suglasnost Elektroprivrede, u sljedećih nekoliko dana ide u dodatno kreditno zaduženje, čime će rudnik izmiriti svoje obveze, koje po rješenju Porezne uprave iznose 6,5 mil. KM.

Donijet će se novi plan otplate starih dugova, uz mjesečno plaćanje obveza", objasnio je Džindić. Kada je riječ o rudniku Zenica, koji zapošljava nešto manje od 1500 radnika i u kojem obustava rada dnevno donosi gubitke od oko 50.000 KM, Džindić je rekao da taj rudnik trenutno nema način da se kreditno zaduži i plati dugove. Prema njegovim riječima, u sklopu RMU Zenica djeluju tri rudnika: Stranjani, Stara Jama i Raspotočje, od kojih su prva neprofitabilna i treba ih zatvoriti, dok se za Raspotočje još ne zna hoće li će doživjeti istu sudbinu.

Prema planu iz 2015., rudnik Stranjani akumulira negativan rezultat, Stara jama također je ekonomski neodrživa, dok za Raspotočje treba sačiniti analizu koja će pokazati ekonomsku i tehničku opravdanost budućeg rada.

Na sastanku je donesen i zaključak prema kojem se svi rudnici, odnosno njihovi direktori i nadzorni odbori, moraju aktivirati da se obveze prema Poreznoj upravi plaćaju redovno. "U suprotnom, moraju sami podnijeti ostavke ili će Ministarstvo, putem Elektroprivrede, naložiti promjene izvršnih i glavnih direktora i članova nadzornih odbora, jer nisu u mogućnosti pratiti rad vlade, koji se temelji na stavu da se porezi i doprinosi moraju plaćati na vrijeme", istaknuo je Džindić. Nezadovoljni rudari odlučili da će 13. rujna održati opći štrajk u rudnicima Federacije BiH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close