RS lani proizvela meso vrijedno 2,1 mlrd. kuna, najviše raste uzgoj goveda

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2018. u 21:59
Proizvedeno je goveđe meso vrijedno 636 milijuna kuna /Damir Špehar/PIXSELL

Sve više je uzgajivača s više od 1000 goveda u tovu koji su orijentirani prema izvozu.

Stočari u RS proizveli su lani 94.278 tona mesa, a ukupna vrijednost proizvodnje bila je veća od 530 milijuna KM (oko 2,1 mlrd kuna).

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da proizvodnju goveđeg mesa iz godine u godinu obilježava rast broja uzgajivača sa 1000 i više grla u tovu koji su uglavnom orijentirani prema stranim tržištima. "Vrijednost proizvedenog goveđeg mesa lani je iznosila 158,67 mil. KM (oko 636 mil. kuna), a u porastu je uzgoj goveda u sustavu krava-tele, što je ekonomična alternativa uzgajivačima koja nemaju tehnološke kapacitete za proizvodnju mlijeka u skladu sa standardima Europske unije", rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Ističu da brojlersku proizvodnju karakterizira povećanje proizvodnje mesa peradi zbog pristupačnih cijena. "Domaći peradari lani su proizveli meso vrijedno 106,81 mil. KM, a u sljedećem razdoblju dodatni poticaj povećanju obujma proizvodnje može biti u odobrenom izvozu piletine na tržište EU", objašnjavaju u ministarstvu. Prema njihovim analizama, u porastu je i proizvodnja ovčjeg mesa zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima u zimskom razdoblju, te dobrom odnosu ponude i potražnje na tržištu uz malu konkurenciju iz uvoza.

"Naše stručne službe nastoje kroz Program uzgoja ovaca, posebno uvođenjem produktivnijih vrsta, i druge mjere dodatno intenzivirati tu granu stočarstva, a lani je proizvodnja ovčjeg mesa bila vrijedna 57,51 milijuna KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close